Středa, 24. dubna 2024

Do líhní neproudila voda. Přes milion plůdků ryb uhynulo

Do líhní neproudila voda. Přes milion plůdků ryb uhynulo

Hynčice - Za neuvěřitelný lidský hyenismus se dá bezesporu považovat případ, který se o minulém víkendu odehrál v areálu Pstruží líhně v Hynčicích na Broumovsku.

Zatím neznámý pachatel zde prostřednictvím zátaras na potoce odříznul průtok vody do tamních líhní i sádek a způsobil tak úhyn téměř jednoho a půl milionů plůdků ryb. Majiteli líhně vznikla tímto činem škoda přesahující 600 tisíc korun. Případem se zabývá kriminální policie.
Smutný čin se podle slov majitele Pstruží líhně Hynčice Miroslava Kulicha stal během sobotního odpoledne, kdy v areálu nebyl nikdo přítomen.

„Během dopoledne jsme ještě, nejprve můj zaměstnanec a poté i já, celkem třikrát kontrolovali, zda jsou průtoky vody v pořádku. Nic nenasvědčovalo blížící se katastrofě. Večer, když se kolega vrátil, zavolal mně, že do líhní a sádek neproudí voda. Když jsem dorazil na místo, měl již kolega vodu zprovozněnou a zachraňoval obsádky rozkrmeného plůdku pstruha potočního ve třech kruhových nádržích. Sádky na líhňařských aparátech již nebylo třeba zachraňovat, neboť už jim nebylo pomoci. Kyslíkový deficit musel trvat více než půl hodiny,“ uvedl majitel líhně v Hynčicích Miroslav Kulich.
Podle jeho vyjádření pro Deník celkem uhynulo asi 1 200 000 plůdků pstruha duhového a 60 000 kusů plůdků lipana podhorního. „Dále došlo i k masivnímu úhynu na kruhových nádržích s obsahem 200 tisíc kusů rozkrmeného plůdku pstruha potočního,“ upřesnil Miroslav Kulich, kterému zmíněná škoda znemožní odchovat letošní násadu generačního hejna pstruha duhového.

Majitel pstruží líhně vylučuje, že by mu tento hrůzný čin mohla udělat konkurence, neboť v okolí je prý jediným větším producentem plůdků. Podezření Kulich tedy zatím nemá na nikoho. Nikdo mu prý podobným činem nevyhrožoval a ani si nevzpomíná na nějakého nespokojeného zákazníka.

„Kolega, který katastrofu objevil, říkal, že zátaras byl na rybníku proveden zcela odborně. Nemohlo to tedy udělat dítě. Myslím si, že by tohle neudělal ani žádný rybář a ani člověk, který má rád zvířata. Každopádně ten, kdo tohle provedl, nemohl být snad vůbec normální, protože zabít během půl hodiny přes milion ryb …,“ kroutí hlavou Miroslav Kulich, který uvítá od veřejnosti jakékoliv svědectví.

Zastavení průtoku vody do líhní se v Hynčicích nestalo poprvé. Podobný čin, avšak ne s tak katastrofickými následky, zde zaznamenali také minulý rok v květnu. Na závadu se však tehdy přišlo okamžitě. „Při hledání vody jsme tehdy zjistili, že byla uměle nasměrována cizím zaviněním do starého nepoužívaného potrubí. Pachatele jsme již na místě nenašli. Jelikož to však nebylo provedeno přímo na odběrném objektu, považovali jsme čin spíše za nešťastnou shodu okolností,“ informoval Miroslav Kulich.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů