Čtvrtek, 28. března 2024

Je teplá voda. Pstruzi umírají

Je teplá voda. Pstruzi umírají

Praha - Z českých řek a potoků mizejí pstruzi. Potvrdila to i studie Světového fondu na ochranu přírody, píšou ve středu Lidové noviny.

Kde jsou pstruzi? Tak se nyní ptali rybáři a ochranáři. Ti totiž zejména na dolních tocích řek zaznamenali největší úbytek pstruhů obecných, takzvaných potočních, za poslední léta. Je to zejména kvůli intenzivní výstavbě čističek odpadních vod a jiných průmyslových zařízení. Ty totiž podle ochránců vypouštějí mnohem teplejší vodu, než přijímají.

A v Česku jejich počet rychle roste: podle zákona o vodách by totiž každá obec měla postavit svou vlastní čističku. „Není to tak, že by je musely mít hned, ale dá se říci, že čističek přibývá geometrickou řadou,“ řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Pstruzi kvůli zvyšující se teplotě vody začínají pomalu mizet i z horských potoků a říček. Pstruh je totiž extrémně náchylný i na minimální změnu teploty vody. „Stačí, aby teplota vody vystoupila o jeden stupeň Celsia, a pstruhům už to nevyhovuje. Voda v Krkonoších se ohřívá tím, jak postupně protéká krajem a prochází urbanizovanou krajinou. Proto pstruzi mizejí z naší přírody,“ uvedl pro Lidové noviny Radek Drahný, mluvčí krkonošského národního parku.

Správci parku se proto rozhodli populaci tamních pstruhů zachránit. Každoročně vysazují plůdky pstruhů získaných z umělého výtěru. Na začátku května vysadili do chovných rybníčků 20 tisíc kusů váčkového plůdku pstruha obecného. Tam budou do příštího jara a pak budou vysazeni do krkonošských potoků a bystřin.

http://domaci.eurozpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů