Pátek, 29. března 2024

EUREAU jedná o hospodaření s vodou a dopadech na ekonomiku

EUREAU jedná o hospodaření s vodou a dopadech na ekonomiku

Veletrh Watenvi se stal důležitým místem setkání členů sdružených v asociaci výrobců a dodavatelů vody EUREAU. SOVAK je členem této evropské instituce a spolu s akciovou společností Brněnské vodárny a kanalizace pořadatelem této akce.
Tato platforma je zaměřena především na součinnost orgánů EU. Zástupci z jedenácti zemí společenství diskutují o legislativě a jejím dopadu na ekonomiku jednotlivých zemí v souvislosti se zásobováním a nakládáním s vodami apod.

„Tato komise se zabývá přípravou zákonů a prověřuje, jaký dopad bude mít změna na ekonomiku států. Nejdůležitější je v současnosti ochrana životního prostředí a investice do ní. K nejdiskutovanějším patří ceny vodného a stočného. Právě společenství provozovatelů se těmito otázkami podrobně zabývá a snaží se hledat kompromis, aby dopad na cenu vodného a stočného byl pro obyvatelstvo a odběratele sociálně únosný,“ uvedla Miroslava Melounová, ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizaci ČR (SOVAK ČR).

Podle ní se sice říká, že v České republice je tato cena nízká, ale to už není zcela pravda, blížíme se evropským. „Cena nesmí jít proti snižování odběru pitné vody. Pokud bude vysoká, podstatně se sníží její spotřeba. Všichni totiž budou enormně šetřit. SOVAK se snaží ceny udržet na únosné úrovni. Ta by měla činit pět procent z čistého příjmu domácnosti,“ řekla Melounová. Podotkla, že v ČR neexistuje jednotná cena vodného a stočného, průměr se pohybuje od 40 do 80 korun za kubík. „Existují však i obce, kde cena činí pouhých pět korun, neboť je dotována z jejich rozpočtu. Nejde tedy o cenu, do níž se promítnou všechny náklady spojené s výrobou pitné vody,“ konstatovala Melounová. V současné době podporuje výstavbu čističek odpadních vod OPŽP. To znamená, že dotace mohou dosáhnout až 80 procent z celkových nákladů. Problémy stále zůstávají v malých obcích, které na tuto pětinu investice nemají peníze a musely by se zadlužit. Částečně v této oblasti pomáhá i ministerstvo životního prostředí prostřednictvím SFŽP.

V ČR je ve velkých městských aglomeracích spotřeba vody stabilizována, dosáhla evropské úrovně na osobu a den, a to zhruba 120 litrů. Přesto vzhledem k její ceně jsou některé regiony pod evropským hygienickým minimem. Jde zejména o vesnice a jejich okolí, kde někteří lidé mají své vlastní zdroje – studny. Tam se pohybuje spotřeba vody kolem 60–80 litrů.

Kvalita dodávané vody se v ČR výrazně zlepšila, Brno v tomto směru hraje prim. Dá se očekávat, že s inflací poroste i cena vodného a stočného. V některých obcích bude tento růst vyšší než inflace. „Bez investic do moderních technologií nelze tento obor posunout dopředu,“ dodal Ing. Miroslav Nováček, generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací, a. s., I. místopředseda SOVAK a předseda SVH ČR.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů