Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČR asi nestihne dostavět odpadní čistírny podle směrnice EU

ČR asi nestihne dostavět odpadní čistírny podle směrnice EU

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil, že Česko zřejmě nestihne termín pro dobudování čistíren odpadních vod a kanalizací podle požadavků Evropské unie. NKÚ o tom informoval ČTK v tiskové zprávě. Podle evropské směrnice musejí aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 mít odpovídající čištění odpadních vod a kanalizaci, jinak státu hrozí sankce od EU.

Kontrola NKÚ prokázala, že podmínky směrnice Rady EU nesplňuje 314 aglomerací, z nichž 50 včetně Prahy nezpracovalo ani kompletní přípravnou dokumentaci projektů.

"S ohledem na dobu trvání přípravné a realizační fáze projektu je zřejmé, že v roce 2010 nebudou nezbytná opatření v těchto aglomerací dokončena. Prodloužení přechodného období pro implementaci směrnice je nereálné, neboť délka přechodného období je součástí smlouvy o přistoupení ČR k EU," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Předpokládané náklady na výstavby čistíren odpadních vod a kanalizací činí pro období let 2007 až 2010 přes 49 miliard korun. Tyto stavby budou financovány zejména z fondů EU, tedy ve výši přes 33 miliard korun, což je 67,5 procenta z celkové částky. ČR však musí zajistit spolufinancování ve výši téměř 16 miliard korun, přičemž investoři by z této sumy měli vynaložit z vlastních zdrojů přes deset miliard korun, uvedl NKÚ.

Podle NKÚ ale Evropská komise dosud nevydala jednoznačné stanovisko definující pojem "vyřešená aglomerace". Ministerstvo zemědělství (MZe) a Ministerstvo životního prostředí (MŽP) tedy stanovila vlastní kritéria. Nesouhlasné stanovisko Evropské komise s těmito kritérii by však podle úřadu ještě mohlo ovlivnit předpokládanou výši nákladů na dostavby čističek a kanalizací i termínu jejich dokončení.

Strategie financování zpracovaná v roce 2007 předpokládá, že z operačního programu Životní prostředí bude na vodohospodářské projekty čerpána finanční částka ve výši necelých 24 miliard korun. Podle analýzy provedené MŽP bude však na tyto projekty poskytnuto z prostředků EU o zhruba 8,5 miliardy korun méně.

Důvodem krácení prostředků jsou smlouvy uzavřené mezi vlastníkem a provozovatelem infrastruktury, které podle vyjádření EK nesplňují podmínky takzvané nejlepší mezinárodní praxe. Ty dosud nesplňují některé smlouvy u projektů financovaných z Fondu soudržnosti v období let 2004 až 2006. V případě, že nedojde k jejich úpravě, nebude příjemci podpory proplacena závěrečná platba ve výši 20 procent z poskytnuté podpory EU. "Důsledkem nedořešených podmínek je tak zvýšení vlastních nákladů konečných příjemců dotace na spolufinancování projektů," uvádí dnešní zpráva NKÚ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů