Sobota, 20. dubna 2024

Nové prací prostředky šetří peníze i přírodu

Nové prací prostředky šetří peníze i přírodu

Praha - Kvalita vody v Česku se za posledních dvacet let výrazně zlepšila. Kromě desítek nových čističek odpadních vod k tomu přispěly i šetrnější prací prostředky.

Od roku 2006 se na českém trhu nemohou prodávat žádné prášky obsahující fosfáty. Tyto látky přitom podporují růst nebezpečných sinic ve vodních nádržích, které mohou lidem při koupání způsobit alergie, vyrážky či nevolnost.

K dalšímu zlepšení pak přispěl nástup koncentrovanějších, takzvaně kompaktních pracích prostředků. „Ty jsou o malinko lepší než běžné prostředky díky menšímu objemu – neobsahují zbytečná pojiva či plniva,“ říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica. Menší balení podle něj znamená menší zátěž pro životní prostředí při výrobě i při přepravě.

Kompaktní prací prostředky v současnosti kupuje drtivá většina zákazníků. Loni z celkových téměř 50 tun pracích prostředků za 3,43 miliardy korun tvořily kompaktní prostředky podíl 98,6 u výdajů a 95,7 procenta u objemu. Pro životní prostředí je také podstatné, za jak dlouho se prací prostředek rozloží.

Nejlépe biologicky odbouratelné prostředky se rozkládají již do sedmi dnů, jde však především o produkty menších, alternativních výrobců.
Také velcí hráči na trhu se snaží stále více přispívat k menším dopadům na přírodu, což přináší i nižší výdaje domácnostem.
„Moderní prací a čisticí prostředky fungují spolehlivě i při nízkých teplotách, což domácnostem umožňuje snižovat spotřebu elektrické energie,“ zdůrazňuje generální ředitel společnosti Henkel Kasper Rorsted.

Účinnost při 30 stupních

Za uplynulých deset let se společnosti Henkel podařilo snížit spotřebu energie připadající na tunu produkce o 40 procent, což vedlo ke snížení emisí COŖ o 33 procent. V příštích pěti letech se má spotřeba energie na každou tunu produkce snížit o dalších 15 procent.
Díky svému složení s obsahem aktivních enzymů jsou moderní prací prášky účinné již při 30 stupních Celsia. Spotřeba elektrické energie na jedno praní tak klesla od roku 1970 na polovinu. A jen v sousedním Německu se tak emise oxidu uhličitého snížily o 1,5 milionu tun.
Ještě více klesá spotřeba vody. Při praní v automatické pračce se snížila za posledních 30 let téměř čtyřikrát: ze 176 litrů na prací cyklus na dnešních v průměru 46 litrů.

Podle odborníků mohou jít úspory energií i ochrana prostředí ještě dál. „Budoucnost patří stavebnicovým systémům – do pračky přidáváte jen komponenty, když je potřebujete. Změkčovač, když máte tvrdou vodu, bělidlo, když perete bílé prádlo, odstraňovač skvrn a špíny – když je prádlo velmi znečištěno a podobně,“ říká Ledvina.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů