Pátek, 29. března 2024

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Česku se lepší

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Česku se lepší

Brusel - Voda v českých přírodních koupalištích je stále čistší. Ze 188 testovaných přírodních koupališť minimální standardy pro nezávadnost v loňském roce splnilo 163, což představuje o téměř 14 procent lepší výsledek než v roce 2007. Kvůli případnému ohrožení zdraví bylo několik týdnů či měsíců minulý rok zavřeno jen 15 koupališť, z toho pouze dvě celoročně. Na vině byl především masivní výskyt sinic.

"Vysoká jakost koupacích vod má zásadní význam pro dobré životní podmínky evropských občanů i pro životní prostředí - totéž ostatně platí i pro všechny ostatní vody. S radostí zjišťuji, že celková kvalita vod ke koupání se zlepšuje v celé unii," uvedl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

Česká republika není jedinou zemí, kde se kvalita vody ke koupání zlepšuje. V letech 1990 až 2008 se podíl přírodních koupališť, která vyhovují minimálním standardům, zvýšil v pobřežních oblastech z 80 na 96 procent a ve vnitrozemí dokonce z 52 na 92 procent. Hygienici v Evropské unii loni sledovali 21 400 míst, která jsou využívaná ke koupání. Dvě třetiny z nich se přitom nacházely na pobřeží a zbývající část u řek a jezer.

Nejvyšší počet koupališť na pobřeží se vyskytuje v Itálii, Řecku, Francii, Španělsku a v Dánsku, nejvíce vnitrozemských je zase v Německu a ve Francii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů