Pátek, 26. dubna 2024

Na Vysočině se má zlepšit čistota odpadních vod

Na Vysočině se má zlepšit čistota odpadních vod

Města na Vysočině ještě zaplatí na zlepšení čistoty vypouštěných odpadních vod stamiliony korun. Největší investice by měly být provedeny v Pelhřimově a ve Velkém Meziříčí, náklady na tyto dvě akce zřejmě převýší 700 milionů korun. Stavbu nebo modernisaci čistíren odpadních vod chystá i řada menších sídel. O evropskou dotaci se nyní uchází město Jaroměřice nad Rokytnou.
Jaroměřická radnice plánuje rekonstrukci kanalisace a dostavbu a modernisaci čistírny odpadních vod za 100 milionů korun. Podle údajů krajského úřadu se už město s tímto projektem dostalo mezi 11 žadatelů na Vysočině, kteří mají v nejbližší době velkou šanci na dotaci z operačního programu Životní prostředí.
Starosta Karel Nedvědický uvedl, že město takovou investici potřebuje, aby do roku 2010 vyhovělo legislativním požadavkům na čištění odpadů. "Musíme napojit na čističku ještě asi 15 procent Jaroměřic. Pokud to nebudeme mít, budeme platit sankce," vysvětlil.
Pelhřimov už má příslib podpory na rekonstrukci čistírny za více než 300 milionů korun. Hlavní práce budou provedeny v letech 2010 a 2011, řekl místostarosta Bohumil Kovanda. Čistírna už nevyhovuje normám, město ji může provozovat jen díky výjimce. Modernizované zařízení bude používat špičkové technologie a bude mít takovou kapacitu, která umožní další rozvoj města.
Velké Meziříčí potřebuje na přestavbu čistírny a na napojení místní části Mostiště přes 400 milionů korun. Tato akce je součástí velkého projektu na ochranu vod povodí řeky Dyje, který se týká území Vysočiny i sousední jižní Moravy. Projekt ještě čeká na schválení v Bruselu.
V posledních dvou letech dostalo evropskou dotaci na zlepšení čistíren několik měst a obcí na Vysočině, mezi nimi například i Pacov, Hrotovice, Hybrálec, Stonařov, Libice nad Doubravou, Fryšava. Náklady na tyto stavby se většinou pohybují v řádu desítek milionů korun.
Podle Českého statistického úřadu bylo loni na Vysočině evidováno 141 čistíren odpadních vod. V domech napojených na kanalisaci v roce 2008 bydlelo 430.800 lidí, což představovalo 83,8 procenta obyvatel kraje. Do čistíren byly odváděny odpady z domů s necelými 362.000 obyvateli.

Eva ŠINKOVSKÁ

http://www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů