Pátek, 19. dubna 2024

Řeky na jihu Čech začaly zvolna klesat, pršet však bude dál

Řeky na jihu Čech začaly zvolna klesat, pršet však bude dál

Meteorologové prodloužili platnost výstrahy před povodněmi až do čtvrtečního podvečera. Povodňové ohrožení, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí, bude v Jihočeském kraji platit až do čtvrtečních 18 hodin. Nižší stupně varování vydané pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí do čtvrtečního rána. Hladiny jihočeských řek ve středu začaly pozvolna klesat, stouply naopak hladiny některých toků na severu Moravy.

Podle meteorologů budou vydatné srážky padat ještě ve středu a v noci na čtvrtek, v dalších dnech by se měly vyskytovat již jen bouřky a lokální přeháňky. V oblasti Novohradských hor, Šumavy a Jeseníků může ještě spadnout 20 až 50 milimetrů srážek.

"Během čtvrtka zde očekáváme přechod k mírným poklesům a případně další kolísání v reakci na srážky," uvádí zpráva. Třetí povodňový stupeň platil podle informací ČHMÚ ve středu v 15. hodin již pouze na Malši v Pořešíně. Hladiny ostatních řek začaly ve středu odpoledne zvolna klesat.

Na zbytku území by se měly srážky pohybovat v rozmezí 5 až 15 milimetrů srážek. V souladu s předpokladem meteorologů začaly ve středu odpoledne naopak stoupat některé menší toky na severu Moravy. Hladina Bělé v Mikulovicích se ve středu odpoledne pohybovala na pomezí druhého a třetího stupně povodňové aktivity.

První povodňové stupně platily ve středu odpoledne také na Opavě, Černé Opavě a Opavici.

Vodohospodáři zvyšují odtoky z přehrad

V průběhu středečního odpoledne zvýší vodohospodáři odtok vody z vodní nádrže Římov u Českých Budějovic až na 65 kubíků za vteřinu. Dosud z přehrady odtékalo 50 metrů krychlových vody za vteřinu. Právo o tom informoval po středečním dopoledním zasedání českobudějovické povodňové komise, primátor Juraj Thoma (ODS). Dodal, že zmíněnou manipulací by ale nemělo dojít k ohrožení domů v obcích pod římovskou přehradou.

Stav vody v Malši v Českých Budějovicích částečně závisí právě na odtoku z Římova. "V Českých Budějovicích je aktuálně na řece Malši druhý povodňový stupeň, a to od Roudného až po soutok s řekou Vltavou. Malše má ale stoupající tendenci a podle kvalifikovaných odhadů nelze vyloučit, že se těsně přiblíží až ke třetímu stupni povodňové aktivity,“ konstatoval primátor. Připustil, že ale v některých místech mezi Mlýnskou stokou, Malší, Malým a Velkým jezem a Modrým mostem může dojít k lokálnímu vylití řeky a občané, kteří zde vlastní nemovitosti a zahrádky, by měli být opatrní.

Situaci sledují i vojáci

"Oproti očekávání ale zřejmě Husinecká přehrada nebude přetékat vrchem, jak se původně očekávalo, nebo jen minimálně, takže to žádné objekty neohrozí," řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů Michal Halada. Povodňový štáb kvůli možnému poškození majetku povolal vojáky z bechyňské ženijní brigády, situaci ale budou zřejmě jen monitorovat. Hasiči pouze v jednotlivých případech čerpají na různých místech kraje.  

Odtok ze současných 20 kubíků za vteřinu o polovinu zvyšuje i Lipenská přehrad a zítra by to měl být dokonce dvojnásobek. Odborníci přesto tvrdí, že zvýšení nebude mít na tok Vltavy v Budějovicích zásadní dopad.

Jaroslav Soukup, Vladimír Vácha, Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů