Pátek, 29. března 2024

Velká voda pustošila Novojičínsko. Nechala za sebou i mrtvé

Velká voda pustošila Novojičínsko. Nechala za sebou i mrtvé
VSETÍN - Životy několika lidí si vyžádaly záplavy, které v noci postihly část Novojičínska. Informace o počtu obětí se v průběhu noci měnily. Ráno však záchranáři potvrdili, že voda způsobila smrt šesti lidí.

Podle záchranářů se dva lidé se utopili a čtyři zemřeli na následky zdravotních komplikací, protože se k nim včas nedostala pomoc. Uvedl to v noci mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.
Dodal, že počet obětí záplav nemusí být konečný.

V Novém Jičíně-Žilině na následky utonutí zemřela žena. V Kuníně pak muž. "Další čtyři lidé zemřeli v důsledku zdravotních problémů, když se k nim nemohli dostat záchranáři. Jeden pacient zemřel například v Kuníně a další v Bernarticích," řekl.

V souvislosti se záplavami zasedly povodňové komise Nového Jičína Frenštátu pod Radhoštěm a Kopřivnice. Komise zasedají i na Bílovecku a Odersku. O situaci informovali hasiči v Ostravě polská krizová centra vojvodství Opolského a Slezského v Opole a Katovicích.

Voda z rozvodněných na Novojičínsku míří do Odry. Její hladina může výrazně stoupnout. Hasiči proto začali v ostravské lokalitě Žabník v Ostravě-Koblově, kde hrozí vylití řeky a zaplavení domů, budovat protipovodňové hráze. "Stavět se bude hráz dlouhá přibližně 200 metrů, vysoká asi metr," uvedl Kůdela.

Výrazný vzestup řek na Novojičínsku zavinily intenzivní deště. V okolí Hodslavic spadlo ve středu během dvou hodin až 80 milimetrů srážek a hladina tamní řeky Jičínky stoupla o více než 5,5 metru. Voda ohrožuje i obyvatele obcí Mořkov a Životice.

Záplavy záchranářům komplikují i další zásahy. Nemohli se například dostat k rodící ženě. Evakuováni byli i obyvatelé domova důchodců v Novém Jičíně.

Potíže na Vsetínsku

Také na Vsetínsku se vylilo několik toků a ty zaplavily až stovky domů. Řada úseků silnic mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je pod vodou. V Zubří je několik utopených aut a voda zablokovala silnici na Slovensko.

I malé potoky se vylily z břehů

Záplavy komplikují i další zásahy záchranářů. "Máme nahlášený i kolaps staršího muže. Resuscitují jej příbuzní. S hasiči řešíme, jak se do nepřístupných míst dostat," řekl včera večer mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Mluvčí novojičínské policie ČTK řekla, že budou evakuováni obyvatelé domova důchodců v ulici Nad Jičínkou v Novém Jičíně. "Prasklo velkokapacitní plynové potrubí a hrozí výbuch," řekla mluvčí. Dodala, že potrubí vedoucí nad řekou poškodila voda v korytu řeky Jičínky.

Veronika Najvrtová před svým vytopeným domem v Ženklavě

Podle Českého hydrometeorologického ústavu stoupla za večer hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí o víc než 150 centimetrů.

Průtok řeky se zvýšil víc než desetinásobně. Hladina byla po 21:00 těsně před vyhlášením třetího stupně povodňové aktivity. Podle předpovědi by měla dále stoupat, podobně jako v Rožnově pod Radhoštěm.

Podle mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáčka s vodou bojují všechny jednotky přítomné v postižené oblasti. "Někteří lidé jsou přímo ohroženi. Voda je uvěznila v jejich domech. Někteří řidiči uvízli na komunikacích," přiblížil Mitáček.

Hasiči mají podle něj po 21:00 hlášeno více než 50 míst, kde lidé potřebují pomoc, hlavně s čerpáním vody.

"Měli jsme už několik zásahů při záchraně lidských životů, byli to lidé, kteří zůstali uvěznění v autech na zaplavených komunikacích. Několik lidí jsme zachraňovali také z rodinných domů, kde nemohli opustit kvůli vodě domovy," popsal situaci Mitáček.

Na Valašsku jsou zatopené komunikace
Mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš řekl, že v centru města jsou zaplavené kruhové objezdy. V jednu velkou řeku se proměnil hlavní silniční tah na Rožnov pod Radhoštěm.

"Vyhlášen byl třetí stupeň povodňové aktivity. Informovali jsme občany z dotčených lokalit, aby své vozy přeparkovaly na vyvýšená místa," podotkl.

Voda zastavila i vlaky

Intenzivní srážky omezily provoz na železničních tratích na střední a severní Moravě. Na některých místech voda zaplavila koleje, železničáři proto tyto úseky uzavřeli. ČTK to dnes sdělila regionální mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Na trati Česká Třebová - Přerov - Bohumín byla ve 21:30 uzavřena železniční stanice Polom kvůli zatopenému kolejišti. "Zatopené jsou i příjezdové silnice, zatím nelze zajistit náhradní autobusovou dopravu," uvedla mluvčí.

V úseku Hranice na Moravě - Hustopeče nad Bečvou byl provoz zastaven ve 21:20. Podmáčená trať vyřadila z činnosti také úseky Suchdol nad Odrou - Nový Jičín město, Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice a Rožnov pod Radhoštěm -Valašské Meziříčí, kde se vlaky zastavily ve 19:30.

Značné škody způsobila velká voda i v Zubří. Starosta Lubomír Vaculín situaci komentoval s tím, že takové záplavy ve městě nepamatuje. Voda se valila přes mosty, jeden z nich porušila. "Padá nám sloup elektrického vedení. Cesty jsou plné naplavenin," dodal.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic je na Vsetínsku pod vodou několik silnic. Mezi Rožnovem, Valašským Meziříčím a Vsetínem v délce 28 kilometrů je zatopena řada úseků. Někde dopravu komplikují i popadané stromy. V Zubří voda zablokovala hlavní silniční tah na Slovensko.

"Komunikace je neprůjezdná, požádali jsme o odklon dopravy policii. Několik automobilů, které se tudy snažily projet, se utopilo. Snažíme se je vyprostit," uvedl Mitáček.

Na Novojičínsku evakuovali lidi z domů

"Nad Hodslavicemi jsme zaznamenali intenzivní srážky. Místy dosahovaly až 80 milimetrů. Voda spláchla hlínu z polí a vlna se prohnala obcí," dodal mluvčí povodí Čestmír Vlček. Dodal, že voda nezničila komunikace ani mosty. "Škody napáchala ale v obci," řekl.

Voda se valila i přes zahrádky

Na Lubině v Petřvaldu na Novojičínsku stoupla hladina na třetí stupeň povodňové aktivity. Důvodem jsou záplavy na Jičínce. Vodohospodáři nyní zpracovávají model, o kolik by mohla hladina stoupnout v řece Odře.

Ohroženy mohou být objekty podél řeky v CHKO Poodří a v části Polanky nad Odrou - Ošatce, řekl Vlček. Případná povodňová vlna by nemusela napáchat škody, výjimkou zůstává část Koblov, část Žabník, kde se hasiči chystají vystavět povodňové hráze.

Podle Ředitelství silnic a dálnic v některých ulicích stoupající voda vyzdvihuje kanalizační poklopy.

Ať lidé raději přespí v práci, vyzývá policie
"Voda odřízla od světa desítky lidí z některých částí Nového Jičína, Mořkova, Hodslavic a Životic. Na mnoha místech zasahují dobrovolní a profesionální hasiči," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Policisté s ohledem na vážnost situace vyzývá všechny obyvatele postižené oblasti, kteří se například po odpolední směně chtějí vracet domů, aby tak nečinili. "Vody je všude spousta. Ať lidé raději zůstanou přes noc v práci a zbytečně neriskují," oznámil mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková Šálková.

Na dalších místech regionu podle Vlčka situace vážná není. "Voda v dalších řekách není z břehu ven, je otázka, kolikaletá voda to bude, až tam dojde povodňová vlna. Už to ale nebude tak hrozné," uvedl Vlček. Evakuace lidí podle něj nehrozí.

Pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí aktuální výskyt extrémních srážek. Pro Zlínský a také Jihočeský kraj je vyhlášen stupeň povodňového ohrožení.

Kvůli silnému dešti se na dálnici srazilo 15 aut

Na dálnici D1 mezi Milovicemi a Hrabůvkou na Přerovsku havarovalo dnes večer kvůli silnému dešti zhruba 15 aut. Policie ví jen o lehkých zraněních, řekla ČTK pracovnice dálniční policie. Auta havarovala v obou směrech mezi 304. a 306. kilometrem.

Dálnice zatím není uzavřena, je průjezdná.

V oblasti je podle informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) snížená viditelnost na méně než 50 metrů. "Ucpaly se odtokové kanálky, voda se proto drží na komunikaci, nahrnulo se tam navíc množství bahna," popsala situaci policistka.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů