Sobota, 20. dubna 2024

Škody přes pět miliard, konec v nedohlednu

Škody přes pět miliard, konec v nedohlednu

Povodně se přelily do čech, akutně hrozí minimálně do poloviny týdne

Zmuchlaná červená kulička, u níž až po chvíli zjistíte, že to byl dříve nejspíš Renault Megane, který zuřící voda vláčila stovky metrů narychlo vytvořeným korytem. Desítky metrů srolovaného asfaltu, jako by to byl lehký koberec. O kus dál mezi zdánlivě neporušeným asfaltem a obrubníkem vykukuje polovina velké kožené tašky - druhá je skřípnutá dole.

To jsou jen některé detaily, které se každému, kdo navštíví místa poničená nynějšími povodněmi, vryjí nadlouho do paměti. Hromady poničeného nábytku, který majitelé pálí na obřích vatrách, stržené kůlny či na kolika místech je podemletá silnice, nelze ani spočítat.

Čtyři zasažené kraje

Povodně, jež ve středu večer začaly jako lokální záplava na okraji Beskyd na pomezí Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje, se o víkendu rozšířily. V pátek večer vyplavila velká voda 17 obcí na severu Olomouckého kraje v okolí Jeseníku a Mikulovic u hranic s Polskem.

A v sobotu večer začala řádit na jihu a jihozápadě Čech. Přívalové deště zaplavily především Strakonicko a Prachaticko, na západě Čech se rozlila i Úhlava na Klatovsku a muselo být evakuováno 56 lidí z kempu ve Velkých Hydčicích.

Kritická byla situace zejména v horních tocích Volyňky a Blanice, kde na některých místech spadlo během dvou hodin od 50 do 70 milimetrů srážek - tedy víc než běžně za měsíc. Hasiči evakuovali již v noci desítky lidí. Celkem bylo na jihu Čech evakuováno nejméně 670 lidí. Proti severní Moravě se situace lišila v tom, že se povodňové vlny přelily i na dolní toky řek.

Včera odpoledne stoupaly hladiny především Blanice a Otavy, Písek se chystal na povodňovou vlnu a instaloval protipovodňové zábrany. Panovaly obavy, že pokud se v noci potkají povodňové vlny obou řek, které se stékají před městem, může se opakovat situace z roku 2002. Odpoledne hydrologové oznámili, že se obě vlny asi o dvě hodiny minou.

Na velkou vodu se začaly připravovat přehrady na Vltavě, a proto upouštěly vodu. Protipovodňové zábrany proto rozhodli postavit i radní v Praze - tam by ale průtok vody neměl překročit první povodňový stupeň.

K jedenácti obětem ze středy a ze čtvrtka přibyly v sobotu dvě další u Jeseníku. Jednou z nich byl velitel dobrovolných hasičů, kterého spláchla v pátek v noci voda i s můstkem, na kterém stál. Jeho tělo našli hasiči v sobotu dopoledne.

A meteorologové varují: Nevyzpytatelné deště mohou pokračovat až do poloviny týdne. Pro Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj vyhlásili až do středy povodňové ohrožení, v Královéhradeckém kraji pak povodňovou bdělost.

Stav nebezpečí vyhlásili i hejtmani jednotlivých krajů - Jiří Zimola v Jihočeském do neděle, Martin Tesařík v Olomouckém až do 15. července - a přidali se tak k Moravskoslezskému kraji, kde je stav ohrožení již od čtvrtka.

Škody jdou do miliard

Probíhá i sčítání škod. "Ty převýší škody z jarních povodní v roce 2006 - tehdy byly vyčísleny na více než 5,6 miliardy korun," řekla ředitelka odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Veronika Jáglová.

Jen na dopravní infrastruktuře zřejmě překročí dvě miliardy. A podle ministra vnitra Martina Peciny by vláda měla na obnovu infrastruktury přispět. "Jestli bude deficit 170 miliard nebo 172 miliard, to už není takový rozdíl," uvedl včera v Otázkách Václava Moravce.

Pojišťovny mají na místě také své pracovníky, kteří sčítají škody. Jen Česká pojišťovna s třetinovým podílem na trhu odhaduje, že povodně postihly na sedm tisíc jejích klientů.

V pátek večer, tedy před povodněmi na Jesenicku a jižní Moravě, pojišťovny odhadovaly, že budou platit dohromady více než půl miliardy korun. "Aktuálnější odhad říct nemůžeme, lidé jsou v terénu a navíc řada míst je těžko přístupná," řekla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.

Na severu Moravy pomáhalo 1200 hasičů, další stovky se v neděli přidaly na jihu Čech. Na Novojičínsku pomáhá přes pět set vojáků, z toho na dvě stě v Jeseníku nad Odrou. "To nejhorší už odklidili, od pondělí jich u nás bude jen osmdesát," řekl starosta Tomáš Machýček.

"Počet do tisíce vojáků zatím stačí, ale vláda jej může zvýšit," řekl ministr obrany Martin Barták, podle něhož armáda může poskytnout až deset tisíc mužů.

Především prostřednictvím Adry pomáhaly i stovky dobrovolníků. Člověk v tísni a Adra již také vybraly pro postižené devět milionů korun.

Hlavní místa katastrofy

1. Moravskoslezský kraj

Kraj postižený nejvíc. Povodně tady zabily devět lidí a navíc zničily majetek tisícům lidí ve 23 obcích. Nejhorší je situace na Novojičínsku, kde místním s odklízením škod pomáhají vojáci i těžká vojenská technika.

2. Olomoucký kraj

Velká voda řádila hlavně na Jesenicku a Hranicku, kde postihla celkem 26 obcí a zaplavila stovky domů. Povodeň zabila v kraji tři lidi. Hejtman Martin Tesařík odhadl škody na půl miliardy.

3. Jihočeský kraj

Povodeň zničila desítky domů na Prachaticku, Strakonicku, Českokrumlovsku i na Českobudějovicku. Nikoho tady velká voda nezabila. Kvůli povodni bylo uzavřeno několik silnic a železničních tratí.

4. Plzeňský kraj

Z Klatov, Janovic na Klatovsku a z kempu ve Velkých Hydčicích na Horažďovicku museli hasiči evakuovat několik desítek lidí. Velká voda zaplavila silnice i domy, oběti zatím nejsou.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů