Čtvrtek, 25. dubna 2024

Velká voda polevila, ale může se vrátit

Velká voda polevila, ale může se vrátit
V osmi krajích trvá stav extrémního ohrožení. Vláda zaplatí zbořené mosty, může brát i z peněz na dálnice.

Povodně v Česku si včera vzaly malý oddech. Ale je možné, že ne nadlouho. Podle meteorologů mohou stále přijít prudké bouřky a postiženými místy by se znovu přehnaly záplavy. A v jižních Čechách, kde museli o víkendu hasiči evakuovat 800 lidí, začalo včera večer znovu pršet. Bouře se navečer přehnaly i přes další části země.

Meteorologové navíc včera vyhlásili stav extrémního ohrožení hned v osmi krajích - kromě jižních Čech a severní Moravy také na Pardubicku nebo na jižní Moravě, kde byl až dosud klid. Nebezpečí dalších ničivých povodní potrvá nejméně do zítřejší noci, pravděpodobně ale až do pátku. Hlavně lidé žijící v okolí jihočeské řeky Blanice včera čekali, kam až vystoupí hladina. Řeka přes den kulminovala, v Putimi stále nemůže domů víc než dvacet rodin.

Po včerejšku je také o něco jasnější, o jak velkou katastrofu jde. Úřady spočítaly, že jen na Novojičínsku, kde zemřelo devět lidí, voda zaplavila 900 domů a postihla přes 6400 obyvatel. Zničeno je 44 mostů. Na Jesenicku zase škody spočítali na miliardu. Ministr financí Eduard Janota včera potvrdil, že škody přesáhnou pět miliard a že bude potřeba "přehodnotit" výdaje fondu dopravy, jemuž už před povodněmi chyběly peníze na stavbu dálnic.

Krajům také začínají chodit první peníze z 99 milionů, které vyčlenila vláda na nejnutnější pomoc. Vláda navíc včera rozhodla, že okamžitě přidává z krizových fondů další peníze na opravy mostů. "To je velmi akutní," prohlásil premiér Jan Fischer.


Povodně a bouře hrozí až do pátku

Bouře a přívalové deště mohou přicházet až do pátku. Může napršet až 40 mililitrů srážek za hodinu - to stačí na rozvodnění menších řek. Nebezpečí hrozí v osmi krajích: Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském, Jihočeském, Jihomoravském a na Vysočině.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů