Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ve Velké Dobré budují novou čistírnu odpadních vod

Ve Velké Dobré budují novou čistírnu odpadních vod

Velká Dobrá - Výstavba kanalizace v nových zástavbách, propojení se starou a čistírna budou stát zhruba 120 milionů korun. O evropské dotace obec žádala třikrát. Čistička může sloužit až dvěma tisícům obyvatel.

Jedna z nejdynamičtěji rozvíjejících se obcí na Kladensku – Velká Dobrá konečně buduje kanalizaci v nových zástavbách. Zdejší obyvatelé dosud byli připojeni pouze na dešťovou kanalizaci a u domů měli jímky.

„S projektem se začalo na podzim loňského roku. Je v něm zahrnuto vybudování čistírny odpadních vod, nové kanalizace a napojení stávají ze starších částí Velké Dobré, která pochází asi ze šedesátých nebo sedmdesátých let,“ uvedl místostarosta obce Vladimír Dufek.

Pořízení čistírny je velice nákladná záležitost i pro větší obce a města, proto Velká Dobrá již několikrát žádala o dotace na její vybudování. Podařilo se jí to až napotřetí. „Akce bude stát kolem 120 milionů korun. Velká část přitom bude uhrazena z peněz Evropské unie. Pět procent částky jsme získali z fondu životního prostředí a asi 25 milionů zaplatí obec ze svého rozpočtu. Ten musíme doplnit bankovním úvěrem,“ řekl místostarosta.

I když se na Velké Dobré intenzivně staví již několik let, s budováním čistírny muselo vedení obce čekat. „Problém je v tom, že zařízení pracuje až od určitého objemu splaškových vod. V současnosti máme asi 1200 obyvatel a čistírna je rojektována na dva tisíce připojených lidí. Máme tedy dost velkou rezervu,“ sdělil Dufek.

Výběrové řízení na dodavatele se uskutečnilo v září loňského roku a zúčastnilo se ho zhruba dvacet firem. Vítězem se stala firma Mao.
Dokončení prací je plánováno na přelom tohoto a následujícího roku, kdy kanalizace bude rekolaudována na jednotnou.
Kvůli budování je v obci omezena doprava na příjezdu od Kladna, Doks a Družce.

Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů