Pátek, 19. dubna 2024

Na Děčínsku platí stav nebezpečí, voda trápí i jih Čech

Na Děčínsku platí stav nebezpečí, voda trápí i jih Čech
Jihočeské řeky postupně klesají a dosahují maximálně prvního povodňového stupně. Dnes odpoledne ale meteorologové znovu očekávají srážky. V povodí Malše by mohlo spadnout až 60 milimetrů srážek. Některé menší toky, například Černá či Skalínský potok, by podle propočtů meteorologů mohly znovu vystoupit až na třetí povodňový stupeň.

Odpolední deště provázející bouřky nad Jihočeským krajem způsobily zatím největší problémy na Táborsku. Tisovský rybník poblíž Jistebnice přetékal, u rybníka Smolík přímo v obci hrozilo protržení hráze. Někteří lidé byli evakuováni.  

Krátce před půlnocí se situace podle slov starosty obce Vladimíra Maška stabilizovala a lidé se mohli vrátit do svých domovů.

V důsledku dešťů se také výrazně zvýšila hladina potoka Smutná v Ratajích na Táborsku, která dosáhla druhého stupně povodňové aktivity, vyžadujícího pohotovost. Tři dětské tábory v blízkém okolí obce byly evakuovány. Podle hasičů se však voda může rozlít do míst, kde by neměla způsobit vážnější škody.

Pondělní přívalový déšť, který se večer přehnal nad některými místy Zlínského kraje, zaplavil silnice a sklepy rodinných i bytových domů v Otrokovicích na Zlínsku. Voda již opadla, v terénu jsou nyní pracovníci technických služeb, kteří čistí zanesené kanály a příkopy.

Na Děčínsku vyhlásila ústecká hejtmanka Jana Vaňhová stav nebezpečí, protože škody na majetku po víkendové velké vodě jsou tam natolik rozsáhlé, že by je obce ani s pomocí kraje vlastními prostředky nezvládly zlikvidovat. V Benešově nad Ploučnicí je pohřešovaná čtyřicetiletá žena. Hasiči a policisté ji dnes nenašli, pátrání přerušili a pokračovat v něm budou v dalších dnech.

Od dnešního dopoledne přecházelo pásmo bouřek s deštěm také Jihočeským a Středočeským krajem. Na severní Moravu postupují bouřky, které se vytvořily na Prostějovsku, kde ale žádné škody nezpůsobily. Na jihu Čech může podle meteorologů řeka Smutná v

Ratajích na Táborsku dosáhnout dnes večer třetího povodňového stupně, tedy ohrožení.

Lidé v Betlémské kapli vybírají peníze na postižené povodněmi

Jih a východ Čech, Vysočinu a Moravu mají bouře s přívalovými dešti a silným větrem ohrožovat také od úterního večera do středečního dopoledne.

Podle meteorologů má přitom krátkodobě hrozit zvýšení hladin řek.

Stav nebezpečí vyhlášený na Děčínsku umožní vládě uvolnit potřebnou pomoc.

Na Děčínsku voda zničila komunikace, strhla mostky, lidé se nemohou dostat do domovů a voda ve studních je kontaminovaná. Podle prvních odhadů jdou škody do desítek milionů korun. Mezi nejpostiženější patří Benešov nad Ploučnicí. Škody na majetku jsou obrovské, jen na dopravní infrastruktuře se pohybují v desítkách milionů korun. Rozvodněné řeky Kamenice, Ploučnice a potok Bystrá vyplavily i obce Srbská Kamenice, Jánská, Dolní Habartice, Horní Habartice, Kerhartice, Markvartice a Veselé.

Následky povodně v Benešově nad Ploučnicí

Místně rozdílné byly dnes zatím srážky na jihu Čech. V okolí Písku spadlo 20 milimetrů vody za hodinu, ve Vimperku to bylo 30 milimetrů. Ve středních Čechách zasáhly dnešní silné průtrže mračen především Příbramsko a okres Praha-západ. Hasiči dvakrát vyjeli k přetékajícím rybníkům, v několika obcích také voda zatopila sklepy. V Černošicích u Prahy přívaly vody nezvládala pobrat kanalizace, voda proto zatopila několik sklepů.

Meteorologové dnes navíc varovali, že od úterního večera do středečního dopoledne budou Moravě, Vysočině a jižním a východním Čechám hrozit bouřky doprovázené intenzivním deštěm, přívalovými srážkami, nárazy větru a ojediněle i kroupami.

Bouřky s přívalovými dešti tak budou v nadcházejících dvou dnech znovu hrozit i regionům, kde už v předchozích dvou týdnech způsobily odhadem šestimiliardové škody na majetku a vyžádaly si 14 obětí. Nejvíce jich bylo na severní Moravě. Počtem obětí jsou tak letošní záplavy třetí nejtragičtější událostí tohoto druhu v novodobé historii Česka.

Pětaosmdesátiletá Věra Vtelenská u svého domu po povodni v Benešově nad Ploučnicí

Ministr financí Eduard Janota v neděli řekl, že vláda chce obcím pomoci co nejrychleji v rámci svých pravomocí a nebude kvůli možným komplikacím žádat parlament, aby se sešel a případné návrhy schválil. Šéf asociace krajů Michal Hašek dnes vyzval k urychlení projektů protipovodňových staveb.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů