Čtvrtek, 28. března 2024

Opadla voda, opadl zájem? Adra potřebuje dobrovolníky

Opadla voda, opadl zájem? Adra potřebuje dobrovolníky

Východní Čechy – Humanitární organizace Adra hledá další pracovité lidi na odstraňování povodňových následků. Početná skupina Východočechů už dva týdny pracuje na Moravě. Uvítali by posily.

„Máme tři kontaktní střediska. Je třeba předem se s nimi domluvit, situace se mění den ze dne,“ upozorňuje Tereza Zedková z tiskového oddělení Adry.

Odklízecí práce jsou fyzicky náročné. Dobrovolníci, kteří by se rozhodli pomoci, musí mít výtečnou kondici a dobrý zdravotní stav. „Na Děčínsku chybí mužská síla. Práce v této lokalitě je fyzicky velmi náročná. Na Moravě najdou uplatnění i zdravé a fyzicky odolné ženy,“ vysvětlila Tereza Zedková.

„Do Bernartic jsem přijel ve středu. Spojil jsem se s Východočechy. Je tu skupina lidí z Náchodska a okolí Červeného Kostelce. V týdnu jsem tady také zahlédl auto s pomocí chrudimského Červeného kříže,“ informuje dobrovolník Karel přímo z místa. „Práce je namáhavá. Ale nic jiného jsem nečekal. Někteří už odjeli, zbylo nás tady asi dvacet. Bylo by dobré, kdyby sem ještě někdo přijel,“ vzkazuje.

„Někteří dobrovolníci odjeli na víkend domů. Museli si po dvou týdnech práce trochu odpočinout, je to opravdu namáhavá práce a je jí mnoho,“ řekla pracovnice kontaktního střediska Adry pro oblast Nového Jičína Dana Lukšová.

Kromě osobních dokladů by dobrovolník měl mít pracovní oblečení a obutí. Vhodné jsou silné gumové holínky nebo jiná pevná nepromokavá obuv nevyžadující náročnou údržbu (např. boty typu „kanady“). Dále s sebou musí mít spací pytel a spací podložku. Přiveze-li si někdo i pracovní nástroje, jen dobře, ale bezpodmínečně nutné to není. Adra zajišťuje celodenní stravu a provizorní, ale suché a zdravotně nezávadné místo k hromadnému přespávání (např. tělocvičny škol) s možností osobní hygieny.

Dobrovolnická práce tohoto druhu vyžaduje kromě vytrvalosti a síly rovněž vnitřní kázeň a alespoň trochu „kolektivního ducha“. 

KONTAKTNÍ MÍSTA:

Nový Jičín

Kontaktní osoba: Dana Lukšová
email: infocentrum.adra@seznam.cz
telefon: 739 105 080 (od 8:00 do 21:00 hodin)

Bernartice
email: infoadra.bernartice@seznam.cz
telefon: 731 705 002

Děčín
Kontaktní osoba: Mgr. Zuzana Součková
email: infoadra.decin@seznam.cz
telefon: 774 037 958

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů