Pátek, 29. března 2024

V přírodních nádržích přibývá sinic

V přírodních nádržích přibývá sinic
Většina přírodních koupališť a nádrží má v současné době stále dobrou vodu. Přesto na mnoha vodních plochách hygienici kvůli přemnoženým sinicím koupání již nedoporučují. Pokud přece jen lidé neodolají, měli by se po plavání osprchovat. Úplný zákaz koupání platí v polenském rybníku Peklo, v přehradě Skalka u Chebu, v Plumlově na Prostějovsku a v luhačovické přehradě.


    Zřejmě zcela bez problémová voda je v přírodních koupalištích Pardubického kraje. Připomínky mají hygienici jen k rybníkům Hluboký na Pardubicku, Dlouhý na Orlickoústecku a Rosnička na Svitavsku, jejichž voda je kalná, což je však trvalý jev.
    Podobné je to i na severu Moravy, kde se mohou lidé v některých nádržích maximálně setkat se zakalenou či nepříjemně páchnoucí vodou. Koupání v těchto místech ale neznamená zdravotní riziko.
    Příznivá situace je i pro milovníky vody v Královéhradeckém a Karlovarském kraji. Výjimkou je jen přehrada Skalka. Mírně zhoršená kvalita vody je pak v rybníku Oborský v Jinolicích na Jičínsku.
    Čistá voda je i ve většině koupališť v Ústeckém kraji. Jen na několika místech zaznamenali hygienici mírný výskyt sinic a změnu barvy vody. Proti minulým týdnům se mírně zlepšila i situace v zatopeném lomu ve Varvažově na Ústecku, kde hygienici koupání nedoporučovali. Nadále jsou v ní ale sinice. Ty jsou i na dvou místech Nechranické přehrady na Chomutovsku.
    Alergici a těhotné ženy by se neměli koupat v Máchově jezeře. Sinic tam ale není tolik, aby tam hygienici koupání zakázali. Voda v ostatních rekreačních nádržích Libereckého kraje je bezpečná.
    Nadále se však zhoršuje voda v nádržích na Vysočině. Vedle zakázaného rybníku Peklo hygienici nedoporučují ani Pávovský rybník a Okrouhlík na Jihlavsku a koupaliště Sázava na Žďársku. Zhoršená voda je i v nádrži Pilská a ve Velkém Dářku na Žďársku a v rybníku Ředkovec na Havlíčkobrodsku.
    Zhoršila se i voda v nádrži Plumlov na Prostějovsku. Naopak zcela bez obav se v Olomouckém kraji mohou rekreanti osvěžit v jezerech Poděbrady u Olomouce.
    Na Klatovsku se zhoršila voda koupaliště Podhájí u Horšovského Týna a v rybníku Hnačov na Klatovsku. Ostatní přírodní koupaliště v Plzeňském kraji mají dobré podmínky.
     Středočeští hygienici nedoporučují koupání v nádrži Orlík. Mírně zhoršená kvalita vody je i na koupališti v Jincích na Příbramsku a v Novém rybníku v Příbrami. Zhoršenou průhlednost vody hlásí také koupaliště Hradišťko u Kolína, Tyršovo koupaliště v Rakovníku a vodní nádrž Slapy v Živohošti. V Praze není kvůli sinicím vhodné koupání v hostivařské přehradě. Zhoršená kvalita vody je i v nádrži Džbán.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů