Čtvrtek, 25. dubna 2024

Velké řeky jsou bez problému sjízdné, malé se mohou rozvodnit

Velké řeky jsou bez problému sjízdné, malé se mohou rozvodnit

Praha - Vodáci mohou o víkendu vyrazit na kteroukoliv velkou řeku v Čechách i na Moravě. U menších toků by měli nadále počítat s tím, že je případné přívalové deště a bouřky mohu krátkodobě rozvodnit. Na Svratce pod Brnem a na Dyji pod Novými Mlýny pak stále platí první stupeň povodňové aktivity, sdělil ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Podle něj zřejmě nejlepší voda pro splouvání je na Lužnici. Vodáci by si zde ale měli dát pozor na jezy, například Benešův Mlýn, které jsou při vyšší vodě nebezpečné. Dobrá voda je i na Ohři, která je splavná z Chebu.

Vltava má v současné době již nižší průtok pod Vyšším Borem, v Českém Krumlově by si pak měli vodáci dát pozor na práce v říčním korytě. Na Otavu mohou milovníci vodních sportů vyrazit již jen z Radešova a na Sázavu z Ledče. Bez problémovou plavbu budou mít i vodáci, co se vydají na Berounku.

Ti, kteří nechtějí potkávat na řekách davy lidí, by měli vyrazit například na Moravu, Opavu, Odru nebo Dyji. Konkrétně Morava je splavná od Rudy nad Moravou, Opava z Krnova a Odra již jen od Jeseníku nad Odrou. Dyje je splavná z rakouského Raabsu až ke vzdutí nádrže Vranov. Pod Novomlýnskými nádržemi je ale stále vypouštěna voda s průtokem kolem 100 metrů krychlových, upozornil Jančar.

Příliš mnoho vodáků podle něj nevyhledává pro své výlety ani Radbuzu a Úhlavu na západě Čech, Orlici ve východních Čechách a střední toky Labe a Jizery. Uvedené řeky jsou ale splavné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů