Pátek, 29. března 2024

Přírodní koupaliště jsou až na výjimky čistá

Přírodní koupaliště jsou až na výjimky čistá

Praha - V půlce léta se lidé zatím mohou bez obav osvěžit ve většině koupališť a nádrží v Česku. Z čisté vody bez sinic a řas se těší rekreanti na jihu Moravy, v koupalištích v okolí Sokolova i na Královéhradecku. Naopak vážné zdravotní potíže by mohlo způsobit koupání v nádrži Peklo v Polné na Jihlavsku, v Plumlovské přehradě na Prostějovsku a v Zákupech na Českolipsku. Z těchto přírodních nádrží si lidé zřejmě odnesou nepříjemné alergické reakce, bolesti hlavy nebo průjem. Zdravotní potíže mohou rekreanti očekávat i při koupání v Máchově jezeře, kde hygienici zaznamenali zhoršenou kvalitu vody. Informace o kvalitě přírodních koupališť lze najít na webových stránkách krajských hygienických stanic.
V oblíbené pražské hostivařské přehradě se sice kvalita vody zlepšila, koupání ale hygienici nedoporučují lidem s citlivější kůží. Podobná situace je v nádrži Džbán. V ostatních nádržích v hlavním městě je voda dobrá. Zlepšení podmínek pro rekreaci hlásí odborníci také z Orlíku a z rybníku Jureček v Říčanech. Lidé by se ale přesto měli osprchovat. Bez obav se lze koupat v rybníku Hejtman v Chlumu u Třeboně a ve Staňkovském rybníku i v Lipně. Zákaz ale platí ve Vajgaru u Jindřichova Hradce.

Hygienici na jihu Čech nedoporučují koupání v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci.
Na Plzeňsku je k letním radovánkám vhodná dvacítka kontrolovaných vodních ploch. Opakovaně se znečištění objevuje jen v Podhájí a na Hnačově. Sinice kazí čistotu vody také v přehradě Skalka u Chebu. Na Karlovarsku se jinak lidé koupou v čisté vodě. Nejlépe na tom jsou nádrže na Sokolovsku, zcela bez závad je voda v přehradě Tatrovice, v rybníku Tajch v Šindelové a rovněž v nádrži Boden u Habartova.

Příjemný letní odpočinek nabízí na Královéhradecku koupaliště v Teplicích nad Metují, Chlumci nad Cidlinou a Pecce či v Dolcích. Viditelné znečištění vody odhalili odborníci ve středisku Sklář v Ostružně na Jičínsku, ale i tam voda zůstává vhodná pro koupání. Sinice se objevily i v nádrži Seč na Chrudimsku. Bez závad je na Chrudimsku koupaliště na Konopáči, v Březhradu a také v Pastvinách.
 
Malá Laguna Nových Mlýnů Zhoršenou kvalitu vody se sinicemi a řasami, která ale neznamená zákaz koupání, zaznamenaly testy v bývalém lomu ve Varvažově na Ústecku, v Jetřichovicích na Děčínsku nebo jezeře Chmelař u Úštěka na Litoměřicku. Kvůli nebezpečné cerkálii, "červíčkům", kteří se zavrtávají do kůže, zakázali hygienici koupání v Zákupech na Českolipsku.

Na Vysočině by se lidé měli vyhnout Pávovskému rybníku, Okrouhlíku a koupališti Sázava na Žďársku. Jinde je voda kvalitní. Špatné podmínky stále panují na Plumlovské nádrži. Koupání v ní způsobuje alergie. Naopak bez obav se lidé mohou koupat v jezerech Poděbrady u Olomouce.

Na jihu Moravy mohou rekreanti bez obav vyrazit na všechny přírodní pláže, voda je čistá a bez přemnožených sinic. Lidé mohou plavat v letovické přehradě a v Suchém, na Nových Mlýnech i Vranovské přehradě. Vyhovující voda bez vážnějšího znečištění je také v nádržích Moravskoslezského a Zlínského kraje. Výjimkou je nádrž Brušperk na Frýdecko-místecku, kde se zhoršila mikrobiologická kvalita vody, zákaz platí také pro přehradu v Luhačovicích.
zdroj: ČTK

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů