Sobota, 20. dubna 2024

První vodní vilu čeká v září zatěžkávací zkouška

První vodní vilu čeká v září zatěžkávací zkouška

První hausbót, na němž lze trvale bydlet, projde na začátku září zkouškami u Státní plavební správy. Ta ověří jeho manévrovací schopnosti, a pokud plovoucí bydlení při plavbě, které se u námořních lodí říká panenská, obstojí, bude mít netradiční bydlení zelenou.

hausbot, bydlení na řece

První vzorová vila nesoucí rukopis českého designéra Miro Pištěka, bude kotvit v holešovickém přístavu. „Nic podobného v Evropě neexistuje a naše nabídka také bude limitovanou sérií,“ říká Jindřich Vodička, náměstek generálního ředitele Českých přístavů.

Právě tato firma se rozhodla přestavět osmnáct tlačných remorkérů, které v minulosti přepravovaly uhlí z Lovosic do Chvaletic, na exkluzivní hausbóty. V nich bude možné nejen bydlet, ale také s nimi plout třeba do Hamburku. Podle Vodičky společnost počítá s tím, že zpočátku dodá na trh tři vodní vily ročně. Každá z nich může být podle Pištěka designérským originálem.

„Firma Regor, která remorkéry přebudovává, má kapacitu na přestavbu šesti plavidel ročně, my ale pro začátek počítáme se třemi kusy,“ uvedl Vodička. České přístavy ale nebudou plovoucí bydlení jen prodávat. Majitelům budou poskytovat i zácvik.

Ovládat devadesátitunový hausbót nebude totiž maličkost. A majitelé, kteří nebudou chtít jen kotvit v domovském přístavu, budou potřebovat průkaz vůdce malého plavidla. Ten vydává Státní plavební správa. Domovskou adresou vil bude smíchovský přístav u Císařské louky naproti Žlutým lázním, kde si majitelé místo pronajmou spolu s malým pozemkem pro parkování auta. Uvažuje se i o dalších kotvištích, v holešovickém přístavišti a v Libni u Rohanského ostrova, v rameni Stará plavba.

Zdroj: http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů