Čtvrtek, 28. března 2024

Vodáci jsou rukojmí vodohospodářů

Vodáci jsou rukojmí vodohospodářů

Naši dědové zažili dobu, kdy vedle jejich kánoí pluly vory. Řeky byly splavné až do moří. Otcům sice betonáři nastavěli do řek přehrady, ale skrz jezy byly stále otevřené propusti, kterými místo vorů vesele splouvaly kajaky, pramice a kánoe. Naše vodácká generace je na tom o moc hůř.

Přehrad je stále víc, propusti starých jezů majitelé zahradili a nové jezy jsou smrtící zabijáci.

Každoročně na nich zahyne několik vodáků.

Oni nemyslí, my zaplatíme

Je jasné, že prvotní příčinou vodácké smrti byla vždycky neopatrnost, lehkovážnost, nebo neznalost řeky. Za tím ale stojí strašná nedbalost a šetřivost stavitelů jezů.

Vodáci se topí především na relativně nových jezech. Vodáctví bylo při jejich stavbě nebo rekonstrukci už velmi rozvinuté odvětví sportu.

Pod novými kolmými nebo parabolickými jezy se tvoří nebezpečné víry, vodní válce a vratné proudy.

Strašné počty

Pod staršími jezy, které mají ještě vorové propusti, se obvykle nic nestane. I když někdy vypadají strašidelně a tvoří se pod nimi velké vlny, tak loď buď zalijí, nebo obrátí, ale pak plavající vodáky i jejich vybavení vyplivnou dál do proudu, kde se navzájem pochytají a bezpečně vylezou na břeh.

Moderní jezy–zabijáci netvoří žádné vlny, ale není zpod nich úniku. Důvodem je, že projektanti, stavebníci, investoři a vodohospodáři nemysleli na vodáky a vůbec lidi (dětí, plavců a náhodných chodců se na jezech utopí mnohokrát více než vodáků).

Při tom lze jez lze postavit tak, aby nebyl smrtelně nebezpečný. Jde jenom o to, jak odebrat energii vodě, která přes něj padá. Nejjednodušší a nejlevnější je, když se nechá pod jezem "promlýt." Jenže za to platí každý rok desítky lidí svými životy.

Úmrtí vodáků v roce 2009

Labe (Verdek): Dva chlapci vjeli na kajacích do jezu. Není vysoký, měří pouhý metr, ale tvoří se za ním dlouhý válec. Jeden se zachránil, druhý už nevyplaval. Výsledek: 1 mrtvý.

Otava (Strakonice): Pětikolský jez vtáhl raft nazpátek do jezu, totéž se stalo i se záchranným hasičským člunem. Výsledek: 1 mrtvý, 4 resuscitovaní (včetně jednoho hasiče).

Vltava (Větřní): Vodáci na raftu měli jet bezpečnou propustí, ale vzali to přes jez a pod ním byl válec. Výsledek: 1 mrtvý.

Opava (Karlovice): Do šikmého jezu vjela kánoe a převrátila se ve dlouhém vracáku pod ním. Výsledek: 1 mrtvá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů