Úterý, 23. dubna 2024

Starosta přiznává, že vodárna je vřídkem na tváří města Kolína

Starosta přiznává, že vodárna je vřídkem na tváří města Kolína

Kolín - Posprejovaná a ohyzdná budova, to je dnešní stav kolínské vodárny – stavby, která neodmyslitelně patří k panoramatu Kolína. Ještě před několika lety se k ní vypravovali rodiče s dětmi na procházky a byla místem odpoledního odpočinku. V poslední době je však realita jiná.

Okolí dominanty města se v minulosti stalo také hnízdem místních narkomanů. Jak jsme již v červnu informovali, podle kolínské městské policie i pracovníků Občanského sdružení Prostor je tato komunita v blízkosti vodárny již minulostí.


Budova ale i tak zůstává v dezolátním stavu a zatím se neví, co s ní bude dál.


Když na konci roku 2004 město stavbu odkupovalo za 2,7 milionů korun zpět do svého vlastnictví, nemělo tehdy přesnou představu, co zde bude realizováno. A ani po čtyřech letech není situace o moc jasnější. „Nějaká snaha tu určitě je. Existovaly by možnosti čerpání evropských financí. Chceme prosadit především charakteristiku stavby, to že je dominant města, a taky by mohla být technickou památkou. Myslíme si, že tento způsob budoucího využití by mohl oslovit i některé potencionální finanční zdroje,“ řekl Deníku starosta Kolína Jiří Buřič.


Podle jeho slov ale zatím tyto finance nejsou a není ani vůle platiti rekonstrukci z pokladny města.


„Mluvíme–li o rekonstrukci, mluvíme o několika milionech. A spíše dokonce třeba v rozhraní kolem osmi milionů. A město si to dovolit nemůže. Když máme v úmyslu investovat peníze do škol, komunikací, sportovní haly u plavečáku, tak na vodárnu už nezbývá,“ přiznal Buřič.

Tereza Hölzlová

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů