Pátek, 19. dubna 2024

Soulad s přírodou?

Soulad s přírodou?
Myslel jsem si docela dlouho, že úkolem ekologie je nacházet soulad mezi zájmy lidí a zájmy přírody a bránit tomu, aby lidé a příroda stáli proti sobě. Domácí scéna mě však za dlouhá léta - a nejvíce za poslední tři roky - přesvědčila o tom, že příroda je vždy, všude a za všech okolností důležitější než člověk, který by z ní měl být vyhnán.

Toto pojetí do české společnosti vnáší strana, která se dostala v roce 2006 do poslanecké sněmovny a ovládla ministerstvo životního prostředí. Její nejvyšší představitel začal tím, že škrtnutím pera zabil roky práce naší i svých předchůdců na ministerstvu ohledně vybudování kanálu u Přelouče. Obstrukcemi bránil pokračování příprav kompenzačních opatření na dolním Labi.

Stejné ministerstvo, které nás spolu s ochránci přírody kritizuje za neochotu jednat o ochraně přírody kolem labských projektů, pak svým odmítnutím účasti překazilo konání mezinárodního semináře o vnitrozemské plavbě a ochraně Labe, který se měl pod záštitou příslušných generálních ředitelství Evropské komise (pro dopravu i pro životní prostředí) konat v druhém červnovém týdnu.

Politický styl, jehož klíčoví reprezentanti a reprezentantky sice neumí vysvětlit, co je biomasa, ale přesně vědí, že vlivy vybudování jezu na Labi nejde kompenzovat, se nyní konečně odebírá do minulosti.

Sice to neřeší nedostatky české legislativy, která umožňuje znovu a znovu vznášet již jednou či stokrát vysvětlené či vyvrácené námitky, ale pro budoucnost vztahu veřejnosti k přírodě a ekologii je to dobrá zpráva.


AUTOR: Miroslav Šefara
ředitel Ředitelství vodních cest ČR

Ze Zpravodaje Po vodě
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů