Sobota, 20. dubna 2024

Lesní bystřiny v péči Zlínského kraje

Lesní bystřiny v péči Zlínského kraje

ZLÍN - Hrazení bystřiny Ozničky, všech přítoků Kyjovky do vodní nádrže Koryčany, dokončení úprav na Jamném a Svinárském potoce, jsou nezbytné technické úpravy, které musí především jako opatření proti povodním vybudovat na svém území Zlínský kraj.

Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu rozhodl o veřejném zájmu na provedení hrazení těchto bystřin a proto poskytlo Ministerstvo zemědělství ČR ve prospěch hejtmanství na zmíněné úpravy téměř 5,4 milionu korun. Tyto finanční prostředky poslouží ke zmírnění škod vznikajících při přívalových srážkách na potoce Oznička u obce Oznice v údolí Hostýnských vrchů nedaleko Valašského Meziříčí a na přítocích Kyjovky vtékajících do nádrže Koryčany shromažďující vodu upravovanou k pitným účelům. Tyto stavební akce jsou zahajovány v současné době. V rámci obdobných opatření jsou již průběžně dokončovány objekty a úpravy na Jamném potoce v katastrálním území Strání a geodeticky se zaměřují zařízení vybudovaná na Svinárském potoce v katastrálním území Květná.
"Realizovaná opatření by měla především zabezpečit břehy upravovaných toků, zpomalit odtok a upravit průtočnost profilu a také snížit množství splavenin, které jsou bystřinami transportovány a následně zanášejí koryta větších vodních toků," objasnila význam realizovaných oprav krajská radní pro zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova Milena Kovaříková.

Další informace:
Ing. Milan Plesar
tiskový mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje
577 043 190, 731 555 251

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů