Pátek, 19. dubna 2024

Nákladný projekt vystěhuje statisíce lidí

Nákladný projekt vystěhuje statisíce lidí

Čínské úřady začaly z centrální oblasti země přesidlovat 330 000 lidí, kteří mají ustoupit impozantnímu projektu "přesunu vody z jihu na sever". Smyslem nákladné stavby, jejíž cena se odhaduje na 62 milionů dolarů, je zajistit vodu pro Peking a rychle se rozvíjející města na vyprahlém severu.

Po dokončení by měla třemi směry umělými kanály a potrubím téci voda stovky kilometrů z centrálních, západních a jižních částí Číny na sever. Centrální trasa, která má být dokončena do roku 2014, by měla zajišťovat čtvrtinu spotřeby vody čínského hlavního města.

Kritici varují, že odklon vody poškodí životní prostředí a stejně nezažene žízeň prosperujících měst.

V provinciích Chu-pej a Che-nan se již obyvatelé začali stěhovat ze svých domovů poblíž přehrady Tan-ťiang-kchou, která je jedním z největších umělých jezer v Číně. Voda z ní odtéká do řeky Chan-šuej, která je přítokem řeky Jang-c'-ťiangu. Z tohoto veletoku a jeho přítoků bude voda vedena do severních oblastí. Každá přesídlená rodina dostane kompenzaci za ztrátu nemovitosti. Dostane rovněž přidělenu ornou půdu v nové obci. Někteří obyvatelé si nedávno stěžovali, že je úředníci nutili podepsat dohodu o přesídlení a nabízeli jim méně než polovinu rozlohy půdy, na které hospodaří nyní.

Projekt přesunu vody z jihu na sever se bude dotýkat 44 měst a mohl by být až třikrát dražší než vodní dílo Tři soutěsky, poslední čínský megaprojekt.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů