Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jemen je na suchu, voda na oblíbenou drogu ale stále zbývá

Jemen je na suchu, voda na oblíbenou drogu ale stále zbývá

San'á - Jemenské hlavní město San'á je podle množících se předpovědí žhavý kandidát na titul první světové metropole, která se ocitne na suchu. Podle Světové banky má každý Jemenec ročně k dispozici pouhých 100 kubíků vody. To je padesátkrát míň, než je celosvětový průměr. Do domácností jde ale jen zlomek, přes 90 procent vody pohltí v Jemenu zemědělství.

Vůbec nejžíznivější, ovšem hojně pěstovanou plodinou, je kata jedlá neboli "kát". Bez ohledu na to, jak moc to vysává peněženku i tenčící se zásoby podzemních vod, požitek ze žvýkání lístků této přírodní drogy si odepře málokterý Jemenec.

Většinu zeleně kolem San'á tvoří právě kátová políčka. Jedno z nich patří i Muhammadu Eláyovi. Kát pěstuje a prodává už desítky let, nikdy jiné zaměstnání neměl a počítá s tím, že jednou předá štafetu synovi. "Před 25 lety stačilo vyvrtat studnu 50 metrů hlubokou, dneska už se musí jít 300 metrů pod povrch. Pěstování se tím prodražuje, ale pořád se na tom dá slušně vydělat," říká pěstitel.

Plantáž s katou jedlou Plantáž s katou jedlou

A voda stále ubývá. Jemenský ministr vody a životního prostředí Abdulrahman Eryani říká: "Zajistit lidem vodu je čím dál tím těžší. Nacházíme se v suché oblasti, srážek je tu velice málo a populace rychle narůstá. Žádné nové vodní zdroje přitom nemáme."

Kátové plantáže spolykají velkou část vodních zdrojů, které má Jemen k dispozici. Dokud se ale pěstitelům jejich aktivity ekonomicky vyplatí, nedá se očekávat, že by začali brát ohledy na zoufalou situaci, v níž se Jemen v oblasti dostupnosti vodních zdrojů nachází.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů