Pátek, 29. března 2024

Dosud obce mají právo veta při schvalování tras pro vodní skútry - teď o něj možná přijdou

Dosud obce mají právo veta při schvalování tras pro vodní skútry - teď o něj možná přijdou

Při schvalování plavebních drah pro vodní skútry mají nyní obce právo veta a samy rozhodují, zda v jejich okolí budou skútry smět jezdit. Podle novely zákona o vnitrozemské plavbě, kterou má v pondělí projednat vláda, však tuto pravomoc zřejmě ztratí.

Ministerstvo dopravy (MD), které novelu zákona vypracovalo, ve svých materiálech uvádí, že potřebný písemný souhlas obce v drtivé většině případů nebyl udělen. Proto z podnětu provozovatelů vodních skútrů vypracovalo tuto novelu, podle níž absolutní právo veta zmizí a obce budou smět své připomínky a námitky uplatnit jen ve správním řízení.

Hlavním orgánem pro udělení souhlasu s provozováním plavební dráhy by měl být plavební úřad, kterému obce mohou své připomínky předložit, ale rozhodnutí bude na něm.

Podle MD návrh novely prošel meziresortním připomínkovým řízením a veškeré námitky či připomínky byly vyřešeny. Proto je na vládu předkládán bez rozporu.

Proti současnému znění zákona v loňském roce protestovala Česká sportovní asociace vodních skútrů (ČSAVS), podle níž je provozování vodních skútrů v ČR prakticky znemožněno.

Na odpor proti skútrům se zase staví rekreanti, podle nichž rychlé vodní skútry ohrožují plavce a dělají přílišný hluk. Z podobných důvodů nemají pochopení pro provozovatele skútrů ani obyvatelé obcí kolem vodních ploch.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů