Pátek, 19. dubna 2024

Prezident podepsal zákony o vodách a pozemkovém fondu

Prezident podepsal zákony o vodách a pozemkovém fondu

Ochranu vod před znečištěním a navýšení plateb zemědělcům přinášejí novely zákonů, které dnes podepsal prezident Václav Klaus. O podpisu zákonů ČTK informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Novela vodního zákona obsahuje nové zásady pro vodohospodářské práce a jejich povolování a pro nakládání s vodou, a zavádí také až pětimilionové pokuty. Novela má převést do českého právního řádu evropská pravidla a omezit administrativní zátěž ve vodoprávním řízení a firmám i státu snížit náklady.

Do rukou vodoprávních úřadů svěřuje rozšířenou pravomoc upravit povolení pro nakládání s vodami. Nově by úřady mohly třeba i zakázat odebírání vody nejen při přechodném nedostatku vody, jak tomu bylo doposud, ale i při mimořádných situacích, požárech a živelních pohromách, při zásahu hasičů nebo armády.

Nově se do zákona dostaly také vodohospodářské úpravy řek. Pod nimi se budou rozumět zemní práce a změny terénu v přirozených korytech vodních toků i na sousedních pozemcích, kterými se podstatně mění přirozená koryta. Vodohospodářské úpravy budou podléhat pouze ohlášení úřadu, nikoli stavebnímu povolení.

Novela zákona o Pozemkovém fondu ČR umožní zvýšit národní dorovnávací platby zemědělcům pro letošní rok o 1,5 miliardy korun, celkem tak zemědělci mají na těchto platbách získat 4,5 miliardy korun. Na pozemkové úpravy bude moci fond poskytovat ročně ze svého rozpočtu až 400 milionů, a to i mimo katastrální území s nedokončeným přídělovým nebo scelovacím řízením. Tyto prostředky mohly být dosud použity pouze na pozemkové úpravy v těch katastrálních územích, kde dosud nebylo dokončeno přídělové nebo scelovací řízení.

Prezident podepsal rovněž zákon o změně rozpočtových pravidel. Ten umožní, aby školy směly dostávat peníze z fondů EU, aniž by je musely použít na konkrétní účel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů