Čtvrtek, 28. března 2024

Řecká vláda prodá podíly ve státních drahách, poště a vodárnách

Řecká vláda prodá podíly ve státních drahách, poště a vodárnách

Řecká vláda včera předložila plán privatizace, který je jednou z podmínek sjednané mezinárodní finanční pomoci pro tuto silně zadluženou zemi. Atény chtějí prodat podíly ve státních železnicích, poště a vodárnách a zcela zprivatizována budou kasina. Stát si naopak ponechá podíly v telekomunikační společnosti OTE, energetickém podniku PPC a ve společnosti OPAP. Atény chtějí z privatizace státních firem získat do roku 2013 alespoň tři miliardy eur (zhruba 77,2 miliardy Kč).

Řecko se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem zhruba před měsícem dohodlo na bezprecedentním záchranném programu za 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč), který by měl v příštích třech letech Řecku pomoci se splácením dluhů a zachránit zemi před státním bankrotem.

Smyslem je zbavit se podniků, s nimiž má stát problémy, a naopak si ponechat firmy, které jsou lukrativní. Analytici záměr vlády vítají, kromě toho ale upozorňují, že může být těžké prodat firmy, které nemají akcie na burze. Dodávají také, že předpokládaný výtěžek z prodeje státních firem na celkovém obrazu zadlužení mnoho nezmění. Dluh Řecka se totiž nyní pohybuje kolem 310 miliard eur (zhruba osm bilionů Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů