Pátek, 29. března 2024

I po skončení povodní nejsou řeky pro vodáky bez nebezpečí

I po skončení povodní nejsou řeky pro vodáky bez nebezpečí

Praha - Velká voda na řekách po povodních z minulého týdne už opadla, přesto by vodáci měli být při sjíždění toků obezřetní. Na několika místech ještě platí první stupeň povodňové aktivity a v řekách mohou být stále popadané stromy. Opatrnost je nutná i u jezů. "Voda táhne silněji jak k jezu, tak do náhonu a pro méně zkušené jezdce na vodě to může být nebezpečné," sdělil ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"Fatální následky" podle Jančara může mít i to, když vodáci narazí v úzkém korytě na spadlý strom. I v mírném proudu může voda loď i s posádkou vtáhnout pod strom, varoval Jančar s tím, že stejné nebezpečí přitom hrozí i na řekách v sousedním Slovensku a Polsku.

První povodňový stupeň, tedy pohotovost, v současné době platí na Vltavě v Praze, na Loučné a na dolním toku Dyje. Zvýšená voda je ale i na Moravě, Lužnici a Sázavě. Naopak velmi dobré podmínky pro splutí jsou na Berounce a Ohři.

Vltavu mohou lidé sjíždět zatím bez registrace i na jejím horním toku. Na Otavu z Čeňkovy Pily by se měli vydat podle Jančara spíše zkušenější vodáci, od Rejštějna a Sušice je pak už řeka sjízdná bez problémů. Splavná je i Lužnice a její přítok Nežárka. Na dolním toku Lužnice je ale zvýšený průtok a peřeje pod Táborem mohou otevřené lodě zalévat. Ze stejného důvodu by měli být opatrní i lidé na dolním toku Sázavy, zvlášť pak u jezu Kaňov.

Na moravských řekách musejí být lidé opatrní všude tam, kde prošla velká voda, dodal Jančar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů