Pátek, 29. března 2024

Češi v Lógaru rekonstruují karézy, starobylou cestu vody k lidem

V suchém a nehostinném podnebí Afghánistánu jsou karézy jeden z mála způsobů, jak zajistit dostatek vody. České PRT pomáhá s rekonstrukcí těchto zavlažovacích systémů.

Češi v Lógaru rekonstruují karézy, starobylou cestu vody k lidem

V suchém a nehostinném podnebí Afghánistánu jsou karézy jeden z mála způsobů, jak zajistit dostatek vody. České PRT pomáhá s rekonstrukcí těchto zavlažovacích systémů.

"Princip karézu je jednoduchý a ověřený staletími. Podzemní tunel vede vodu z míst, kde je jí dostatek, do míst, kde chybí. Je to v podstatě dokonalé vodohospodářské dílo, nemá smysl vymýšlet tu nějaké moderní systémy k transportu vody,"

Devět z deseti obyvatel provincie Lógar se živí zemědělstvím a místní jsou závislí na karézech nejen jako na zdroji pitné vody, ale i kvůli závlaze svých polí.

Rekonstrukcí karézů přispívá české PRT ke zlepšení životních podmínek vesničanů i ke zvýšení jejich výnosů. Lidé už nemusejí opouštět vesnice kvůli nedostatku vody a nemusejí ji donášet z velké dálky, tak jako doposud.

"Víc vody znamená, že můžeme vypěstovat víc ovoce, zeleniny, víc obilí. Co nám vyrostlo na poli, doteď stačilo sotva pro rodinu. Ale větší úrodu budeme moci prodat a vydělat si peníze," vysvětluje Nakibulláh Mudakir, jeden ze zemědělců z vesnice Saleman Chel, kde právě rekonstrukce karézu skončila. "Teď můžeme obdělat více půdy," říká a ukazuje na zelená pole, která od šedivé krajiny okolo dělí právě dostatek vody.

Podle statistiky Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) bylo během válečných konfliktů v Afghánistánu zničeno více než 40 procent zavlažovacích systémů. Rekonstrukce karéz nejen znovu zprovozní, ale zároveň umožní jeho snazší údržbu a čištění v budoucnu - o to už se vesničané postarají sami."Nestabilní kopané šachty jsme vyztužili železobetonovými skružemi, obnovili a vyčistili jsme tunel a zrekonstruovali sběrnou nádrž na vodu," popisuje Chládek princip opravy karézu.

Obnova zdrojů vody patří mezi stěžejní programy českého PRT v Lógaru, mezi další oblasti patří podpora bezpečnosti či nezávislých médií.

ZDROJ: PRT Logar

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů