Čtvrtek, 28. března 2024

Na statku Bernard připravují zábavné centrum věnované řeci Ohři

Na statku Bernard připravují zábavné centrum věnované řeci Ohři

Na historickém statku Bernard u Královského Poříčí připravují zábavní a naučné centrum věnované řece Ohři. Projekt dotovaný Evropskou unií má stát zhruba 35 milionů korun a návštěvníkům by se mohl otevřít v létě příštího roku, řekl ČTK jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.

Statek opravila obec, která i založila obecně prospěšnou společnost Centrum tradičních řemesel Královské Poříčí. Obec byla i žadatelem o dotaci. "Zábavní centrum řeky Ohře má přiblížit všechny zajímavosti, které dějí kolem Ohře. Má přiblížit řeku z pohledu vodáctví, industriálních zajímavostí, zajímavých staveb. Budou zaplněny dvě patra muzea v naší expozici," naznačil Makovička.

Expozice by ale neměla být jen statická. V muzeu, ale i na nádvoří mají vzniknout interaktivní prvky, například model hradu Loket a dalších památek od pramene Ohře v Německu až po její ústí do Labe u Litoměřic. Na nádvoří vznikají dva rybníčky, kde budou prvky pro děti, například model bahenní sopky nebo rýžoviště zlata. Staví se kovárna i pekárna, kde se bude tradičním způsobem péct chleba.

Projekt se začal připravovat už před dvěma lety. Nyní se práce připravují, mají vyvrcholit v létě příštího roku. Na srpen organizátoři plánují pochod od pramene Ohře.

Podle Makovičky podobná expozice věnovaná řece v okolí nikde není. Tím, že Ohře prochází rozsáhlým územím, kde žijí statisíce lidí, může být i zajímavým lákadlem pro turisty z velmi širokého okolí. Statek by tak získal další návštěvníky. Zatím jich ročně branami statku projde 13.000 až 19.000 lidí.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů