Čtvrtek, 25. dubna 2024

Euro: Čeští vodohospodáři zaostávají v čerpání dotací

Euro: Čeští vodohospodáři zaostávají v čerpání dotací

Tuzemští vodohospodáři zaostávají v čerpání evropských dotací za svými kolegy z jiných evropských zemí. Od roku 2007 doposud vyčerpali pouze 9,4 procenta z téměř 50 miliard korun, jež mohou do roku 2013 na dotacích získat. To je řadí na chvost pomyslného žebříčku, napsal dnes internetový server Euro.cz. Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Františka Baráka hlavní vinu nese kritická spolupráce se Státním fondem životního prostředí a ministerstvem životního prostředí, které ale tuto kritiku odmítá.

"Mezi hlavní zádrhele patří nedostatečná komunikace s odborníky, využívání monopolních konzultantů, politický populismus vůči obecním vlastníkům, mnohdy arogance bývalých ministrů, ředitelů a úředníků," uvedl Barák.

S tím nesouhlasí Petr Kučera z ministerstva životního prostředí. Ministerstvo podle něj předpokládá, že se cílovou částku podaří do roku 2013 vyčerpat. Za pomalé čerpání dotací může podle něj poměrně zdlouhavá příprava složitějších projektů. "Žadatel musí obvykle projít zpracováním dokumentace pro stavební povolení a dále časově náročným procesem výběru zhotovitele. U liniových staveb je dále nutno vzít v potaz možné problémy s výkupy pozemků a se zajištěním koordinace s dalšími sítěmi. To vše dohromady obvykle znamená lhůty delší než jeden rok od schválení projektu k zahájení realizace stavby a následného financování," uvedl.

Do současné doby bylo schváleno k financování v rámci programu Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní 663 projektů s objemem proplacených prostředků na účty příjemců ve výši 4,7 miliardy korun, u tří projektů s celkovými náklady přes 14,7 miliardy korun nebyl ještě dokončen proces hodnocení a dosud nejsou schváleny k financování. V oblasti pro snížení znečištění vod označované 1.1 bylo schváleno 457 projektů a veškeré disponibilní prostředky jsou již dle Kučery vyčerpány. Podmínky pro příjem projektů jsou prý nastaveny správně.

Barák mu však oponuje "Podmínky přijatelnosti, tak jak byly sjednány ministerstvem životního prostředí, byly podle něj spíše nouzovým politickým opatřením než reálnou cestou k evropským dotacím. Tým vyjednávačů není dostatečně kvalifikován a odborně vybaven," uvedl a volá po zjednodušení administrativy a konci neustálých změn podmínek.

Skokové zvýšení čerpání finančních prostředků má podle ministerstva přijít letos. Měly by totiž dobíhat lhůty od prvních výrazněji obsazených výzev s větším množstvím schválených projektů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů