Pátek, 29. března 2024

Dobřany dokončují unikátní koupaliště čištěné vodními rostlinami

Dobřany dokončují unikátní koupaliště čištěné vodními rostlinami

Šestitisícové Dobřany dokončují přírodní koupaliště, jehož technologie je v Česku unikátní. Koupací biotop, v němž se voda čistí ve filtračních lagunách s vodními rostlinami, tedy bez jediného gramu chlóru, vznikne v městské klidové zóně za 26 milionů korun. Veřejnosti se otevře v polovině července.

"Jde o letošní největší a prioritní investiční akci," dodal starosta Marek Sýkora. Kapacita celého areálu je 1800 až 2000 lidí, koupat najednou se může až tisícovka lidí. Plocha s vodními prvky bude zasazena do parku, na suchu vzniknou dětské a beachvolejbalové hřiště. Nabídne kompletní zázemí pro veřejnost jako šatny, sprchy, umývárny, půjčovnu lehátek, slunečníků a deštníků. Koupací prostor bude mít i část pro neplavce s brouzdalištěm pro nejmenší.

"Bude to sice v podstatě umělý rybník, ale výjimečné bude jeho čištění výhradně přírodními procesy prostřednictvím lagun s rostlinami, tedy bez jediného gramu chlóru či jiné chemikálie," řekl starosta. Město už nedávno hotovou technologii vyzkoušelo. Do čtyř dnů bylo koupaliště krásně vyčištěno a kvalita hodně atakovala kvalitu pitné vody, dodal. Voda se bude čistit během koupání, v létě nonstop.

Celková plocha bude přes 2000 metrů čtverečních, z toho ke koupání 1700 m2. "Inspirovali jsme se u zařízení v Kovalovicích u Brna (otevřeno v červnu 2007). Budeme mít ale kvalitnější systém čištění a naše koupaliště bude zhruba 2,5krát větší," uvedl Sýkora.

Přírodní koupací biotop je zasazen do klidové zóny v prostoru parku mezi ulicí Ústavní a rybníkem Dolní Kotynka, těsně nad areálem TJ Dobřany zvaným Džungle. Součástí volnočasového komplexu bude i bývalý lidový dům, kde vybuduje soukromník malý vnitřní bazén, masáže, saunu a vířivky. V Džungli už jsou plochy na tenis, pétanque, kuželky a fotbal. V novém areálu bude občerstvení a parkoviště pro 50 vozů.

Stavba potrvá dva roky. Se žádostí o dotaci z evropského programu ROP město neuspělo. Staví za své a požádá pouze o menší podporu na dětské hřiště. Jako přírodní koupaliště sloužil dosud místním pouze nepříliš čistý rybník v tři kilometry vzdálené Vstiši. V názorovém průzkumu, který provedla radnice, bylo koupaliště druhou nejžádanější investicí ze strany veřejnosti. Nejvíce chtěli občané supermarket a na třetím místě skončila obnova náměstí, kterou radnice dokončila loni v dubnu za 50 milionů korun, z EU město získalo 38 milionů korun.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů