Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel už podruhé hrozí soudem ČR kvůli normám o kvalitě vody

Evropská komise už podruhé hrozí Česku soudem kvůli pravidlům o kvalitě vody ke koupání. Soud EU přitom už jednou rozhodl, že ČR pochybila. Pokud by se před evropskou justici kvůli tomu Praha dostala podruhé a opět prohrála, pak by jí hrozily finanční sankce.

Brusel už podruhé hrozí soudem ČR kvůli normám o kvalitě vody

Česká republika už jednou prohrála před unijním soudem. Více než dva roky uplynuly od doby, kdy měla být do české legislativy převedena evropská pravidla o kvalitě vody ke koupání, což se ovšem nestalo.

"Evropská komise vyzývá Českou republiku, aby splnila rozhodnutí Evropského soudního dvora o nepřijetí příslušných právních předpisů týkajících se kvality vody ke koupání," uvedla komise v dnešním prohlášení. Brusel zatím zaslal do Prahy varování, přičemž české úřady mají na reakci dva měsíce.

"Pokud Česká republika na výzvu do dvou měsíců nezareaguje, hrozilo by jí nové řízení u soudního dvora a finanční sankce," uvedla komise.

Dvouleté zpoždění


Připomněla také, že unijní soud v Lucemburku už loni v září rozhodl, že Češi do své legislativy správně nepřevedli unijní pravidla týkající se kvality vody ke koupání (směrnice 2006/7/ES). Učinit tak přitom měli již do března 2008. "Více než dva roky po uplynutí této lhůty česká legislativa v tomto ohledu stále není v souladu s evropskými požadavky," sdělila komise.

Problém souvisí s tím, že pokus o změny v českém parlamentu již nastal, ale přijímání patřičných úprav bylo zatím odloženo. Jak vysoké sankce by na Česko případně uvalila Evropská komise, která v EU dohlíží na správné dodržování norem, Brusel neuvedl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů