Pátek, 29. března 2024

Brňané dnes poslali primátorovi pozdrav od řeky. Chtějí se koupat v brněnských řekách na více místech

Brňané dnes poslali primátorovi pozdrav od řeky. Chtějí se koupat v brněnských řekách na více místech

Kancelář brněnského primátora dnes obdržela pozdrav od lidí, kteří se včera koupali v brněnské Svratce. Koupáním a společným trávením času na břehu řeky se lidé připojili k Mezinárodnímu dni koupání se v řekách - Big Jump. Vyjádřili také svůj zájem o koupání v řece a o kvalitní veřejné prostory navázané na řeky. Primátorovi tedy v pozdravu vzkázali "Škoda, že je v Brně tak málo míst, kde je možné si užít letní pohodu spojenou s koupáním v řece. Shodli jsme se na tom, že bychom moc uvítali možnost se již v příštím roce vykoupat ve skutečném říčním koupališti, které Brnu prozatím chybí." Stejný pozdrav lidé adresovali také představitelům státního podniku Povodí Moravy. Pod oba pozdravy se podepsalo okolo 50ti Brňanů a Brňanek.

V současné době není v Brně vyhlášená žádná oficiální říční oblast pro koupání. Koupací oblast je určená vyhláškou Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva životního prostředí. Výhodou je, že kvalitu vody zde kontroluje krajská hygienická stanice. Ta na základě svých měření vydává doporučení ke koupání. Lidé si tak mohou být jistí, že voda je opravdu čistá. Brněnská přehrada je jedinou monitorovanou oblastí na území Brna. "Vznik těchto říčních koupacích oblastí může vymýtit předsudky o nízké kvalitě vody a přitáhnout více lidí k řece. Trávení léta u řeky je pro přírodu přátelštější než koupání v chlorovaných akvaparcích. A je také lepším a levnějším zážitkem. Levnějším jak pro obce, tak pro občany" míní Monika Vokálová z Ekologického institutu Veronica.

Pro trávení času není rozhodující jen kvalita vody, ale také dobré zázemí a přístup k řece. To může ovlivnit vlastník pozemků, tím je většinou město. Rozhodující roli hraje také státní podnik Povodí Moravy, který ovlivňuje podobu říčních koryt a jejich břehů. Pozdrav od řeky byl proto adresován jak primátorovi, tak Povodí Moravy.

Včerejší nedělní odpoledne trávili lidé u vody nejen v Brně, ale i na mnoha dalších místech České republiky., např. v Praze, Děčíně, Přímělkově, v Mělníku. V Brně se společně ponořilo do řeky několik desítek lidí. (viz tisková zpráva Ekologického institutu Veronica, Rezekvítku a Koalice pro řeky z 10. 7. - dostupná na webu www.veronica.cz)

Fotografie podepsaných pozdravů od řeky jsou dostupné na http://www.veronica.cz/?id=132

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů