Pátek, 29. března 2024

Krátce: Způsoby čištění kanalizace

Ucpaná kanalizace - ať jde o domovní odpad, nebo veřejnou kanalizaci - je vždycky velký a nepříjemný problém. Naštěstí existují profesionálové, kteří rychle a účinné pomohou. V zásadě se používá dvou metod.

Krátce: Způsoby čištění kanalizace

Mechanické čištění kanalizace

Existují v podstatě dva základní způsoby profesionální čištění kanalizace - mechanický a tlakový, které mu se někdy říká čištění vodním paprskem. Mechanické čištění je jednodušší a levnější, ovšem nedá se použít vždy a také je méně účinné. Dnes se většinou používá motorové péro, tedy dlouhá vyztužená pružina poháněná přenosným motorem, na niž se nasazují různé koncovky podle charakteru ucpání a typu potrubí, např. frézovací nebo vyprošťovací. Mechanicky je vhodné čistit úzká potrubí o průměru do 20 cm, zejména v domácnostech, kde je použití tlakové vody nevhodné, s výhodou se používá u svislých trubek. Nevýhodou takového způsobu čištění je, že usazeniny a znečištění neodstraní úplně, pouze prorazí otvor, takže zanášení hrozí znovu.

Čištění kanalizace tlakovou vodou

Tato metoda je sice technicky náročnější a nákladnější, vyžaduje užití speciálního vozu s velkou nádrží na užitkovou a technickým vybavením; v některých případech hrozí také zaplavení prostor splaškovou vodou, které bývá velice nepříjemné. Nicméně je-li potřeba kanalizaci vyčistit dokonale, zbavit ji všech nečistot, nebo vyčistit trubky v horizontální poloze, kde se nedá počítat s odplavením samospádem nebo také kanalizaci o velkém průměru, je tento způsob nenahraditelný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů