Pátek, 19. dubna 2024

Brněnskou přehradu, dříve zamořenou sinicemi, čeká další čištění

Brněnskou přehradu, dříve zamořenou sinicemi, čeká další čištění

Čištění Brněnské přehrady od dříve značně přemnožených sinic bude letos pokračovat provzdušňováním vodního díla za využití speciálních věží a vsypáváním síranu železitého do vody. Práce zahájí podnik Povodí Moravy 1. května. V závěru letošního roku mnohaletý projekt čištění přehrady, který přijde na celkem 144 milionů korun, skončí. ČTK to dnes řekla mluvčí vodohospodářů Veronika Slámová.

Přípravné práce začaly dnes. Skupina tří potápěčů zahájila montáž tzv. aeračních věží. Ve vodním díle je jich umístěno 20. Zařízení promíchávají a navíc provzdušňují vodu, čímž zhoršují podmínky pro vznik sinic. Úkolem potápěčů je ponořit se deset metrů pod hladinu a každou z věží, které byly na zimu sklopené, zase nainstalovat. Měří od devíti do 12 metrů.

Sinice likviduje také síran železitý, který pravidelně vodohospodáři přidávají do vody. Zásobníky s touto látkou, z nichž se bude síran uvolňovat do vodního díla, budou brzy umístěny nad mostem mezi Veverskou Bítýškou a Chudčicemi.

Vodohospodáři dále plánují vybudovat systém sedimentačních nádrží na nejproblematičtějších přítocích řeky Svratky, na níž se Brněnská přehrada nachází. Patří k nim potoky Veverka a Kuřimka. Nádrže zachytí nečistoty dříve, než se dostanou do přehrady. Přispěje to ke zvýšení kvality vody v ní.

Kvůli boji se sinicemi byla přehrada v uplynulých letech vypuštěna a bahno z jejího dna odtěženo. Pomáhá i pravidelný úklid vodní plochy. V uplynulých dnech z ní vodohospodáři odklidili 320 tun odpadků a naplavenin. Kvalita vody se po náročných opatřeních postupně zlepšuje. Odborníci loni zjistili, že v jednom milimetru sedimentu v přehradě jsou čtyři miliony buněk, zatímco v červnu 2008 do bylo asi 40 milionů.

Snahou je vytvořit z Brněnské přehrady oblíbený turistický cíl, kterým byla v minulosti.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů