Čtvrtek, 28. března 2024

Voda v Evropě: efektivní využívání je nutností

Voda v Evropě: efektivní využívání je nutností

V mnohých částech Evropy roste tlak na přirozené zdroje vody, což se projevuje především v jejím znečištění a nadužívání.

Nepopiratelným faktem je, že naše ekonomika a společnost se bez vody neobejdou a fungování přírodních systémů rovněž záleží na přístupu k dostatečnému množství vody. Jen samotné zemědělství spotřebovává třetinu veškeré vody odebírané v Evropě, v některých částech jižní Evropy je to dokonce až 80 %.

Velkým odběratelem vody jsou též vodní elektrárny, které představují překážky pro migraci ryb, mění proudění vody a sedimentů a ohrožují vodní ekosystémy. Další množství vody i energie je spotřebováváno v odsolovacích zařízeních, která vyrábějí pitnou vodu v regionech s nedostatkem sladkovodních zdrojů.

Jak si můžeme být jisti tím, že příroda i společnost mají a budou mít přístup k dostatečnému množství vody?

Legislativa EU tvoří pevný právní rámec v otázce zlepšení stavu vodních těles v Evropě. K zajištění dobré vodní politiky, obchodu a vládních mechanismů by mohla pomoci podpora cenové tvorby, která by zohledňovala environmentální a sociální náklady.

Efektivní využívání vodních zdrojů bude též klíčovou součástí politických doporučení EU, která budou představena v souvislosti s připravovanou publikací "Blueprint to safeguard Europe's water" (listopad 2012).

Zdroj: Evropská agentura pro životní prostředí. Podrobněji na:Více zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů