Čtvrtek, 18. dubna 2024

Staré koryto Blanice u Heřmaně bude obnoveno

Staré koryto Blanice u Heřmaně bude obnoveno

Staré koryto řeky Blanice u Heřmaně na Písecku se letos dočká obnovy. Za 45 milionů korun bude v téměř tříkilometrovém úseku vytěženo přes 22.000 metrů krychlových sedimentů. Projekt má jak protipovodňový, tak ekologický význam. Připravován je od povodně v roce 2002, řekl dnes ČTK starosta Heřmaně Jaroslav Bečvář. V budoucnu by na revitalizovaném území měla vzniknout naučná stezka.

"Původní koryto Blanice bylo po regulaci toku ponecháno přirozenému vývoji zcela bez zásahu a tím došlo k jeho úplnému zanesení a také k posunutí jeho trasy mimo původní směr do okolních pozemků. V původním korytě je od půl do metru sedimentů," uvedl starosta.

Obec už má schválenou dotaci z operačního programu Životní prostředí, vybraného dodavatele prací a čeká na oficiální příslib peněz od ministerstva životního prostředí. Hned poté mohou práce na obnově toku začít. Podle harmonogramu by měly být hotové do konce příštího roku.

Nejdříve budou posbírány a přemístěny chráněné druhy živočichů, například dnes již kriticky ohrožený velerub malířský, poté bude odvedena voda z koryta, vytěženy budou stromy zničené povodněmi a pak přijde na řadu likvidace bahna. Ve vyčištěném korytě budou vytvořeny půlmetrové tůňky; pro ryby, obojživelníky a další živočichy vzniknou migrační cesty. Břehy budou zpevněny a cesty osety trávou.

Heřmaň a lokalita Staré Blanice se nachází asi šest kilometrů severozápadně od Protivína, ve směru na Ražice, kam vede cyklotrasa. Při povodních v roce 2002 obci s 250 obyvateli na komunikacích vznikla škoda přes deset milionů korun, zatopeno bylo několik domů. Obnovené koryto by mělo při záplavách pomoci odvést velkou vodu mimo obec.

Jaroslava Mikešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů