Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci zkouší šetřit vodou

Využití použité vody zatím v Česku není rozšířeno ve velkém. Pomocí tzv. "šedé vody" lze znovu pokrýt až 65 procent běžné spotřeby. Ušetří se i za stočné.

Vědci zkouší šetřit vodou

Proč by se WC mělo splachovat pitnou vodou? A proč by se dokonale čistou vodou měly například zalévat květiny? Vědci z brněnského Vysokého učení technického (VUT) dospěli k názoru, že používat na všechno pitnou vodu je zbytečný luxus. K mnoha věcem úplně stačí takzvaná šedá voda, jež vzniká třeba po umytí rukou nebo sprchování a která sice už není pitná, ale je dost dobrá například právě na splachování, mytí podlahy nebo auta či na zalévání. Už brzy by se její využití mohlo rozšířit i v Česku.

VĚDCI VUT BRNO PRACUJÍ NA PROJEKTU VYUŽITÍ ŠEDÉ VODY

Tým z brněnského VUT přišel s projektem dvojitého potrubí a nádrže, která dokáže šedou vodu zadržet a znovu poslat do oběhu v domě. "Až 65 procent vody, kterou běžný člověk denně spotřebuje, je šedá voda. Lehce špinavá, ale stále využitelná. Skutečně není nutné ji posílat kanalizací do čistírny," říká Jakub Raček ze Stavební fakulty brněnského VUT. Ekologickou technologii, díky níž by Češi mohli šedou vodu začít využívat ve velkém, chtějí brněnští vědci otestovat už po prázdninách v síti velkoprádelen v Brně a Hodoníně. "Máme to rozjednané a prádelny předběžně souhlasily. Pokud vše poběží hladce, chtěli bychom s instalací začít v září," prohlašuje Jakub Raček.

INVESTICE DO SYSTÉMU SE VRÁTÍ DO TŘÍ LET

Systém na využívání šedé vody je jednoduchý: veškerá lehce znečištěná voda - například z umyvadla nebo ze dřezu - proudí speciálním potrubím do nádrže, která je umístěná v suterénu domu společně s čisticí jednotkou. "Tam se voda zadržuje, specifickou technologií čistí, a vzniká tak voda provozní. Jakmile jdete dělat cokoliv, k čemu není třeba zcela čistá voda, otočíte kohoutkem a použijete šedou vodu," vysvětluje Jakub Raček.

Vědci ale upozorňují, že systém šedé vody se nehodí například pro rodinné domy nebo byty, kde je spotřeba vody mnohem nižší, a pořízení dalších trubek by se proto nevyplatilo vůbec, případně by se investice vrátila až po skutečně dlouhé době. "Nejvhodnější je to do velkých veřejných institucí, jako jsou vysokoškolské koleje, hotely, nemocnice, wellness centra nebo prádelny," říká Raček.

Odborníci z VUT proto dokončili sérii nákresů nejrůznějších technických možností, jak a kde by šlo potrubí na šedou vodu využít na kolejích jejich vysoké školy. Spočítali, že peníze, které by kolej investovala na zařízení druhého potrubí, se vrátí v optimálním případě zhruba do tří let. "Pořízení systému na šedou vodu by koleje stálo zhruba dva a půl milionu korun. K tomu roční údržba by stála zhruba čtyři sta tisíc. Došli jsme k závěru, že už třetí rok by díky úspoře vodného a stočného byly koleje v plusu," vypočítává Raček. Instalací dalších trubek, které jsou pro systém šedé vody nezbytné, si ale není jistý vedoucí správy brněnských kolejí Jan Ševčík. "Celý projekt je velmi zajímavý, líbí se mi. Ale byl bych spíš pro to, aby se takové věci instalovaly v nových budovách, kde už to bude součástí projektu, anebo pokud by se dělala generální rekonstrukce. Začít teď sekat do zdi mi připadá zbytečné," myslí si Jan Ševčík.

V JAPONSKU POVINNÉ ZE ZÁKONA

Systém využívání šedé vody je obvyklý v zemích, kde je vody málo a kde s ní musí lidé šetřit. Běžně ho mají nainstalovaný hotely a různé veřejné instituce například v Řecku nebo na jihu Itálie. V některých oblastech Japonska je dokonce používání šedé vody nařízené zákonem jako povinnost. "Pro taková místa je to ideální řešení, protože je to výrazně levnější a jednodušší než odsolovat vodu mořskou," doplňuje Jakub Raček.

V Česku používá šedou vodu například čtyřhvězdičkový hostel Mosaic House nedaleko Karlova náměstí (viz Hotel & Spa Management, 1-2/2011, s. 16-17)

Autor: autor Zuzana Keményová
Zdroj: Hotel & Spa Management

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů