Čtvrtek, 25. dubna 2024

Splavněním Vltavy se České Budějovice napojí na evropské vodní cesty

Splavněním Vltavy se České Budějovice napojí na evropské vodní cesty

Splavněním Vltavy se České Budějovice napojí na tisíce kilometrů dlouhé evropské vodní cesty. Náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS) tvrdí, že se po mnoha letech obnoví průběžná plavba po řece Vltavě od Českých Budějovic do Prahy.

Projekt nazvaný Dokončení vltavské vodní cesty je mimořádnou příležitostí k využití výhodné polohy Českých Budějovic na soutoku Vltavy a Malše i pro opětovné oživení vodních toků na území města. Díky stavbám se po mnoha letech opět obnoví průběžná plavba po řece Vltavě od Budějovic nejdříve do Hluboké nad Vltavou, poté do Týna nad Vltavou a výhledově až do Prahy.

Na základě koordinační smlouvy, uzavřené mezi statutárním městem České Budějovice a státním podnikem Ředitelství vodních cest ČR, se na budování vltavské vodní cesty bude město rovněž podílet. "V případě stavby maríny v Českém Vrbném město zajistí terénní úpravy, osazení přístavu mobiliářem, instalaci sítí, úpravu vtokového bazénu vodáckého kanálu a komunikaci podél maríny. U chystaného vývaziště pro krátkodobé stání lodí v sousedství Lannovy loděnice se bude jednat zejména o vybudování přístupového chodníku, rozptylové plochy, mobiliáře, veřejného osvětlení a zázemí pro návštěvníky. Finanční spoluúčast města bude představovat u maríny 17 milionů korun, u Lannovy loděnice tři miliony. Chceme tyto peníze získat z evropských strukturálních fondů," upřesnila Ivana Popelová.

Na státní projekt Dokončení vltavské vodní cesty navazují České Budějovice vlastním projektem Město a voda. Má vytvořit podmínky pro oživení vodních toků tak, aby sloužily sportu, rekreaci a zábavě. Projekt obsahuje výčet možných staveb a méně náročných úprav, které řeky zpřístupní pěším i lodím.

"Je sice pravdou, že odhad nákladů na realizaci celého projektu se pohybuje kolem sto padesáti milionů korun, avšak v případě úspěšné žádosti o dotaci může být až 75 procent investice hrazeno z fondů Evropské unie. Navíc některé z navržených staveb a úprav nejsou finančně náročné," vysvětlila Popelová. "Občany města mohu rovněž ujistit, že tak, jak budeme přísně zvažovat vynakládané finance na postupnou realizaci projektu, se stejnou pečlivostí se budeme zabývat i navrženým posunutím splavnosti toku od Jiráskova jezu přes část Mlýnské stoky a Slepé rameno Malše k městským hradbám," dodala Popelová.

http://www.naseadresa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů