Středa, 24. dubna 2024

Vášně kolem vodní cesty

Vášně kolem vodní cesty

Článek o plánovaném kanálu propojujícím Dunaj s Labem a Odrou z týdeníku Ekonom č. 33/2009 stále budí diskusi na serveru Ekonom.cz.

Uživatel Milan Bendl: Domnívám se, že s kanálem DOL jsme poněkud zaspali dobu. Kdybychom jej realizovali před sto lety, troufám si tvrdit, že by to bylo pravděpodobně ekonomicky i dopravně výhodné.

V dnešní době se však svět ubírá jiným směrem a řeky v zemi, jako je ČR, z dopravního hlediska ztrácejí význam. Kromě přepravy nadrozměrných nákladů prakticky nemohou konkurovat ostatním druhům dopravy - železnici a kamionům.

Článek srovnává energetickou bilanci lodí a kamionů a o železnici se v tomto směru nezmiňuje. Přitom právě elektrizovaná železnice je dnes jedinou formou nákladní dopravy, která nám pomůže vymanit se ze závislosti na ropě.

Uživatel Jenda21: Z ochrany přírody se vyklubalo regulérní náboženství. Už nejde o ochranu přírody nebo udržitelný rozvoj, ale čistě o slepé bezhlavé zneužívání současné nevyvážené legislativy k prosazování svojí víry navzdory zřejmé realitě.

Právě dění kolem záměru DOL je toho krystalicky čistým příkladem. Jedna lež a podvod větší než druhý. Snahami ututlat kladně vyznívající studie počínaje a hysterickými nekonkrétními výkřiky v médiích o ničení přírody konče.

Přitom jen 50 kilometrů od našich západních hranic už podobná stavba skoro 20 let funguje ku prospěchu lidí i přírody. Průplav Rýn-Mohan-Dunaj je více než hmatatelný důkaz, že DOL by přinesl lidem a přírodě v Pomoraví nevídaný prospěch. Proto se také zelení o něm nikdy nezmiňují, a kdyby to šlo, nejradši by jeho existenci před lidmi v Česku ututlali.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů