Čtvrtek, 28. března 2024

Morava může mít vodní cestu do Dunaje

Morava může mít vodní cestu do Dunaje

HODONÍN - Posun v přípravě vodní cesty spojující Moravu s Dunajem se očekává na konferenci Přátelská a moderní doprava, která se v úterý (13. 10.) uskuteční v Bruselu.

Zájem o budování kanálu potvrdili zástupci Dolnoslezského vojvodství. Zastupitelé Jihomoravského kraje v Bruselu vidí vzor v síti moderní bavorské vodní cesty Dunaj - Mohan. Všechny moravské i slezské obce a vojvodství na trase zahrnuly koridor do schválených územních plánů. Polští zástupci potvrdili, že vodní cestu Dunaj - Odra považují za významný rozvojový záměr své dopravní infrastruktuře. Na bruselské jednání chce přijet dolnoslezský maršálek i zástupce Jihomoravského kraje, komentoval Jaroslav Pospíšil, člen Rady Jihomoravského kraje.

Vodní koridor Dunaj-Odra-Labe je projekt průplavu, který má spojit řeky Dunaj, Odra a Labe pro lodní dopravu. Kromě těchto vodních toků mají v projektu významnou roli řeky Morava a Bečva. Příznivci průplavu jsou ministerstva česká i sousedních států, stavební, logistické a rejdařské firmy, některá města a obce na trase a část dopravních odborníků. Také Evropská unie s podporou udržitelného rozvoje v Evropě. ČR je z 27 členských států EU jediná země, která nemá přímé nebo nepřímé spojení kvalitní vodní cestou s mořem.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů