Pátek, 29. března 2024

Správa vodních cest hledá způsob financování jezu u Děčína

Správa vodních cest hledá způsob financování jezu u Děčína

Státní investorská organizace Ředitelství vodních cest hledá peníze na plánovaný jez u Děčína. Rozpočtové výhledy fondu dopravy totiž s projektem za čtyři miliardy nepočítají, ŘVC by přitom rádo zahájilo stavbu už v roce 2013.

ilustrační foto

"Zvažujeme několik variant, nejpravděpodobnější se jeví kombinace státního příspěvku, projektu PPP , případně evropských fondů. Související vodní elektrárnu zcela určitě zaplatí soukromý investor," řekl serveru E15.cz šéf ŘVC Miroslav Šefara.

Ministerstvo životního prostředí nyní zpracovává oponentní posudek k dokumentaci vlivu stavby na přírodu (EIA). Situaci komplikuje skutečnost, že vše se děje v režimu mezinárodního posuzování. Z německé strany mohou chodit připomínky až do konce února. Právě v německých Drážďanech zástupci ŘVC v pondělí jez hájili na veřejné schůzi. Definitivní výrok MŽP by správci vodních cest chtěli mít do konce letošního roku.

Příprava stavby se vleče už od roku 1994. Příhraniční úsek Labe je poslední, kde dosud hladinu neudržuje zdymadlo, rejdaři jsou tak zcela závislí na počasí. Právě čeští rejdaři léta po jezu volají. Kvůli nepříznivým podmínkám na dolním Labi už desítky lodí převeleli na zahraniční řeky nebo nechali sešrotovat.

Naopak proti jezu se staví řada českých a německých ekologických organizací. Ty například tvrdí, že pod vzdutou hladinou zmizí nenahraditelné ekosystémy nebo dojde k narušení spodních vod. Právě odpor ekologů stojí za zpožděním projektu, se kterým ale počítá i aktuálně zveřejněná superkoncepce ministra dopravy Víta Bárty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů