Úterý, 23. dubna 2024

U Píšťan roste vodní elektrárna

U Píšťan roste vodní elektrárna

Elektrickou energii pro pět tisíc domácností bude vyrábět vodní elektrárna, která vzniká na Labi u Píšťany.

Elektrárna patří mezi největší svého druhu v České republice. Stavba má být dokončena do prosince roku 2010.

"Kromě samotné elektrárny zde vzniknou také dva rybí přechody, které zde dosud nebyly. Ryby tak překonají stávající jez, přes který zatím nemohly," přiblížil Jakub Helus, technický ředitel společnosti RenoEnergie, která je investorem stavby.

Jak dále popsal, má jít o přírodně blízký břehový rybí přechod a jeden technický, který bude umístěn v dělícím pilíři.

Jedenáct metrů pod zemí

Samotná vodní elektrárna bude z převážné části umístěna pod zemí. celý objekt bude vodotěsný, v případě povodní bude uzavřen. "Jde o takzvanou přelévanou technologii," upřesnil František Kopáček, který dohlíží na stavbu.

V současné době je elektrárna ve fázi založení základní desky a začínají další betonáže. Samotná železobetonová základní deska je silná od 80 do 190 centimetrů a je umístěna v hloubce přibližně jedenáct metrů pod úrovní okolního terénu.

Celá stavba se týká jen pravého, tedy píšťanského břehu Labe. Hlavní součástí budované vodní elektrárny u Píšťan jsou čtyři Kaplanovy turbíny české výroby, jejichž průměr bude tři metry.

Investor uvádí, že elektrárna vyrobí ročně energii pro 5 000 domácností a ušetří tak 16 432 tun emisí CO2.

Celkové náklady na stavbu lehce přesahují třicet milionů korun. Projekt je spolufinancován Evropskou unií - operačním programem Životní prostředí a Státním fondem životního prostředí ČR.

Samotný provoz elektrárny bude bez obsluhy, stoprocentně automatický a řízený dálkově počítačem. V souvislosti se stavbou je nyní zasaženo několik domů zvýšenou prašností a hlukem.

"Jako starosta obce se za tyto potíže omlouvám, ale pravdou je, že elektrárna bude mít pro naši obec jen pozitivní přínos. Investor přispěje do obecní pokladny jednorázově pěti miliony korun a po dokončení stavby a úspěšné kolaudaci dalším půl milionem každý rok. Tyto peníze nám velice pomohou v dalším rozvoji obce. Vzhledem k tomu, že chod elektrárny nebude nijak narušovat okolí a hlavní ústrojí bude pod zemí, hodnotím tuto stavbu samozřejmě kladně," uvedl Milan Šedina, starosta Píšťan.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů