Pátek, 19. dubna 2024

Skupina ČEZ zpřístupní vodní díla Želina a Střekov

Skupina ČEZ zpřístupní vodní díla Želina a Střekov

V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny zdarma historické, kulturní i technické památky, bude možné 12. a 13. září navštívit i malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Obě vodní díla, patřící mezi národní technické památky, zpřístupní Skupina ČEZ veřejnosti jak v sobotu, tak i v neděli od 9 do 16 hodin. Malou vodní elektrárnu Želina nechalo vybudovat město Kadaň, zprovozněna byla 6. dubna 1908.(foto ČEZ - Střekov)

Ve dvou horizontálních kašnách byly umístěny dvojité Francisovy vodní turbíny, každá o výkonu 294 kW, které poháněly dva generátory. Vodu na turbíny přiváděl 166 metrů dlouhý tunel od želinského jezu. Po dostavbě vodní elektrárny v Lomazicích přestala v roce 1925 sloužit svému účelu a prakticky až do roku 1991, kdy bylo rozhodnuto o její obnově, chátrala. Znovuzprovoznění se dočkala v roce 1995, přičemž nejdříve proběhla rekonstrukce jezu Želina a poté celé malé vodní elektrárny. Obě původní dvojité Francisovy turbíny byly repasovány a nově instalovány na původní místo. Celkové náklady vynaložené na stavbu nového jezu, jezové klapky, stavidel na vtoku do kanálu a rekonstrukci vlastní elektrárny, včetně jejího vybavení činily na 55 milionů korun.

Zatímco malá vodní elektrárna Želina organizačně spadá pod Elektrárny Tušimice a Prunéřov, vodní elektrárna Střekov patří do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje. Její instalovaný výkon je 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Hlavním účelem současného využití vodního díla Střekov v Ústí nad Labem je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje bezpečný rybí přechod.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů