Čtvrtek, 25. dubna 2024

Města dusí nová hrozba: prach

Města dusí nová hrozba: prach

Před třinácti lety dýchali obyvatelé Ostravy oblaka síry a nečistot z hutí a továren. A dnes jsou vážně ohroženi znovu - tentokrát malými, pouhým okem neviditelnými částečkami prachu.
Podle aktuální zprávy Českého hydrometeorologického ústavu o kvalitě ovzduší v roce 2002 byly loni za špatných rozptylových podmínek hygienické limity porušeny téměř na celém území Ostravy či Prahy. V hlavním městě dýchali lidé jedovatý vzduch na osmi desetinách území, v Ostravě dokonce na devadesáti osmi procentech rozlohy města.
V pohledu na to, zda za choroby dýchacích cest či kupříkladu alergie, kterých v postižených oblastech přibývá, může jen špinavý vzduch, se odborníci liší. Vesměs však říkají: Nečistoty organismus vážně ohrožují.
Drobné částečky prachu menší než deset mikrometrů se loni poprvé měřily podle přísnějších limitů Evropské unie. \"Neviditelný prach\" je přitom dle vědců nebezpečnější než hrubé částice. Proniká hluboko do dýchacího ústrojí, vážou se na něj další škodliviny včetně karcinogenních látek.

MEZITITULEK: Auta a hutě
V Praze za drobný prach může především automobilová doprava, která v devadesátých letech \"vystřídala\" původní zdroje  znečištění  : továrny či staré kotelny. Ostravsko, i když za posledních deset let výrazně omezilo  znečišťování  , doplácí na vysokou koncentraci hutí a koksoven.
Podle zákona o  ochraně   ovzduší  kraje musí tam, kde jsou překračovány limity, ihned zasáhnout. Města se o to snaží, náprava je však zdlouhavá.
Praha si jako první kraj v zemi nechala vypracovat podrobnou koncepci  ochrany   ovzduší  . Vyplývá z ní několik desítek opatření, jak vzduch alespoň z části vyčistit. Mimo jiné dostavět oba silniční okruhy, častěji kropit silnice, uzavřít autům některé části města, zavést mýtné za vjezd do centra nebo vybavit strážníky mobilními měřiči výfukových zplodin.
\"Častější úklid silnic může stát desítky miliónů korun,\" říká Vladislav Bízek, ředitel konzultační a inženýrské společnosti DHV CR, která se podílela na studii pro Prahu i Ostravsko.

MEZITITULEK: Limity ještě přitvrdí
Praha slibuje, že první \"očistná\" opatření začnou platit příští rok. Konkrétní představu však dosud nezveřejnila. Primátor Pavel Bém jen uvedl, že mýtné, které se osvědčilo v Londýně, by mohlo být zavedeno nejdříve v roce 2007.
Na projektech už pracuje i Moravskoslezský kraj. Bízek z firmy DHV doporučuje, aby se úředníci s ostravskými hutěmi dohodli, že továrny budou vypouštět ještě méně škodlivin, než žádá zákon. \"Už o tom jednáme,\" říká Marek Bruštík z oddělení  ochrany   ovzduší  tamního krajského úřadu.
Jen rekonstrukce chemických provozů v koksovně Nové huti přitom vyjde na 170 miliónů korun.
I kdyby nejpostiženější města programy maximálně urychlila, přísné unijní limity pro rok 2005 podle expertů nesplní. O pět let později přitom mají být pravidla ještě tvrdší.
Česko ovšem nebude v potížích samo. Se splněním limitů pro rok 2005 budou mít podle aktuální zprávy Evropské unie potíže i velká města v Polsku, Itálii, Španělsku a Řecku.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů