Úterý, 23. dubna 2024

Množství metanu v atmosféře přestalo narůstat

Množství metanu v atmosféře přestalo narůstat

Množství metanu, druhého nejdůležitějšího skleníkové plynu zodpovědného za globální oteplování, přestalo v horních vrstvách atmosféry narůstat. Podle australských vědců by dokonce jeho koncentrace mohla začít i klesat. Odborníci z vládní Organizace společného vědeckého a průmyslového výzkumu (CSIRO) jsou s výsledky své studie spokojeni a popisují je jako vzrušující, i když připouštějí, že nedošli k závěru proč se metan v atmosféře již nešíří.

Výzkum pod vedením pracoviště CISRO zabývajícím se monitoringem skleníkových plynů na jižním ostrově Tasmánie ukázal, že za poslední čtyři roky nedošlo k nárůstu metanu v atmosféře. Přitom v posledních 20-ti letech se objem tohoto skleníkového plynu v atmosféře zvětšil o 20 % a v porovnání s dobou před počátkem průmyslové výroby jde o nárůst dokonce o 150 %. \"Je to velmi potěšující výsledek,\" říká Paul Fraser vedoucí vědec programu CISRO. Metan působí na klimatické změny 23 krát silněji než hlavní skleníkový plyn oxid uhličitý a je zodpovědný za pětinu rozšiřujících se klimatických změn v posledních 200 letech.

Horší situace je u oxidu uhličitého, který se podle výzkumu nedaří omezit a jeho objem v atmosféře stále stoupá. Metan se do ovzduší dostává především ze zemědělství při pěstování rýže, chovu ovcí a skotu, ze skládek odpadu, těžby a používání fosilních paliv, ropy, uhlí a zemního plynu, stejně tak jako se uvolňuje např. i z přírodních mokřadů. \"Ačkoli nejsme schopni spolehlivě určit, proč poklesly koncentrace metanu, myslíme si, že je to díky lepšímu hospodaření při těžbě i spalování paliv a díky regeneraci velkých skládek. Když bude emisí metanu ubývat, koncentrace v zemské atmosféře začne klesat. Emise nejdůležitějšího skleníkového plynu CO2 se snižovat nedaří, naopak nadále narůstají, a to i přes snahu nejrůznějších iniciativ jako je Kjótský protokol,\"dodává Fraser.

Z tohoto hlediska se zprávy o menší koncentraci metanu zdají ještě závažnější. Globální oteplení způsobené lidskou činností je zodpovědné za narůstající teplotu ovzduší a za anomálie v počasí v posledních letech. Například Francie zažila letos nejteplejší léto za posledních 150 let. Vědci z NASA varují, že tají oblasti věčného ledu na obou poléch, což je jeden z nejviditelnějších následků postupujícího oteplování. Satelitní snímky dokazují, že některé oblasti ledovců v Arktickém oceánu se zmenšují o 10 % každou dekádu již od roku 1980.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů