Pátek, 29. března 2024

Změna klimatu zabíjí ročně tisíce lidí, tvrdí OSN

Změna klimatu zabíjí ročně tisíce lidí, tvrdí OSN

Klimatická změna způsobená činností člověka, o níž stále mnozí pochybují, začíná podle expertů působit vážné škody v globálním měřítku na životech i na majetku.
\"Klimatická změna není předpověď, je to skutečnost, která přináší lidem utrpení a ekonomické ztráty,\" řekl podle stanice BBC na konferenci OSN v Miláně Klaus Töpfer, klimatolog pracující pro Spojené národy.
Přírodní katastrofy spojené s oteplením jen letos způsobily škody ve výši šedesáti miliard dolarů, spočítala pojišťovací společnost Munich Re, která sleduje dopady globálních katastrof. Jen letošní suché léto stálo Evropu deset miliard dolarů a dvaceti tisíc lidských životů navíc. Dalších osm miliard USD stály například záplavy v Číně.
Thomas Loster z pojišťovny Munich Re tvrdí, že domácnosti v dosud nerizikových oblastech budou muset platit podstatně vyšší pojistky. \"O vedrech a záplavách se dosud hovořilo ve stoletých cyklech,\" řekl Loster britskému deníku Guardian. \"V jižní Francii však letos měli stoleté vedro i stoleté záplavy.\"
Podle jeho odhadu budou pojistky pro případ extrémních výkyvů počasí o pět set eur na domácnost vyšší než dosud.
Světová zdravotnická organizace (WHO) spočítala, že v roce 2000 vlivem globálního oteplování zahynulo sto padesát tisíc lidí, zatímco letos jen v Evropě dvacet tisíc, což potvrzuje čísla pojišťovny Munich Re. V knize, kterou WHO představila na konferenci v Miláně, se uvádí, že globální oteplování má na svědomí například dvě procenta případů malárie ve světě a ohrožuje zdraví miliónů lidí.
Největší producenti skleníkových plynů, které oteplení způsobují, ale odmítají přistoupit na mezinárodní dohodu, Kjótský protokol podepsaný v roce 1997, a omezit vypouštění těchto plynů. Jediným světovým regionem, kde se protokol dodržuje, je Evropská unie.
V minulých dnech ho odmítlo podepsat Rusko, zatímco USA dlouho odmítají vůbec přiznat existenci skleníkového efektu. \"Myslím, že je globální oteplení největší žert, který se kdy kdo pokusil Američanům vnutit,\" nechal se slyšet americký senátor James Inhofe, předseda senátní komise pro životní prostředí.
Americká vláda ovšem může brzy čelit nezvyklému právnímu případu. Představitelka Inuitů, domorodců z Arktidy, kteří žijí na Aljašce, v Kanadě, Grónsku a Rusku, uvedla, že lidská práva Inuitů jsou oteplováním planety ohrožena, protože Arktida, kde žijí a loví, trpí oteplováním nejvíce. \"Je to pro nás otázka života a smrti,\" řekl Sheila Watt-Cloutierová, citovaná agenturou Reuters.
Inuitové podle ní hodlají zvážit, jak tlačit na vládu Spojených států, aby se otázkou globálního oteplování zabývala, protože ohrožuje jejich způsob obživy a tající led znamená nebezpečí pro lovce i běžné obyvatele. Prvním krokem bude nejspíše stížnost k Meziamerické komisi pro lidská práva. Podle studie OSN by většina ledu v Arktickém oceánu v době léta měla zmizet do roku 2100.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů