Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové chtěli omezit osvětlení, ale neuspěli

Ekologové chtěli omezit osvětlení, ale neuspěli

Přestože se noční osvětlení zvyšuje každých deset let zhruba dvojnásobně a má podle ekologů neblahý vliv na zdraví, nebude nejspíš v novém zákoně o ochraně ovzduší regulováno.
Jednotná pravidla omezující nevhodné nebo rušivé noční osvětlení se do zákona pokoušel prosadit sociálnědemokratický poslanec a někdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart, ale neuspěl. Sněmovna přijala vládní návrh zákona, který regulaci nočního osvětlení ponechává na městech a obcích.
Jedinými místy, kde je noční osvětlení omezováno, tak zůstává okolí hvězdáren. Zákon ještě projedná senát.
Miloš Kužvart požadoval, aby byly stanoveny minimální podmínky, jak musí osvětlení vypadat a kde může být. \"Ve většině případů jde o světlo špatně směrované, s řadou nežádoucích důsledků pro zdraví, přírodu, bezpečnost a kulturu,\" uvedl Kužvart v návrhu pro sněmovnu.
Požadoval například co nejdříve zakázat světlomety, které míří jenom do nebe, které používají například některé diskotéky nebo čerpací stanice. \"Takové znečištění je extrémní a zákaz je na místě,\" uvedl Kužvart
Podle jeho návrhu mělo být dále v zákoně zakázáno svícení jinam než směrem dolů, měly být stanoveny limity pro množství světla a navrhoval také, aby se osvětlení vypínalo poté, co opadne nejsilnější večerní provoz. Zvláštní režim pro osvětlení pak Kužvart navrhoval v okolí přírodních rezervací a kulturních památek.
Český svaz ochránců přírody se snažil Kužvarta podpořit materiálem, v němž vypočítává neblahý vliv nočního osvětlení na život. \"Čím dál víc lidí trpí poruchami spánku. Lidé se budí už svitem měsíce. Z lamp přitom dopadá do oken světla běžně desetkrát i stokrát více. Světlo v noci hubí ptáky nebo noční hmyz, na kterých jsou závislé celé ekosystémy,\" napsali ekologové.
Odborníci také upozorňují na negativní vliv osvětlených billboardů u silnic nebo na přílišně osvětlení silnic na okrajích velkých měst jako je Praha nebo Brno.
Některé firmy se přitom nedávno zabývaly projektem, že by se vybudovalo osvětlení na všech tuzemských dálnicích. Elektrárenská společnost ČEZ, která byla kvůli tomu oslovena, odmítla. \"Taková akce by byla investičně velmi náročná,\" řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Zisk z osvětlení dálnic by oproti tomu byl spíš malý. Celková spotřeba elektřiny na dálniční osvětlení by totiž podle Kříže představovala jen zlomek procenta z produkce firmy.
Osvětlení je zatím ze zákona regulováno pouze v okolí hvězdáren, kde musí lampy svítit pouze směrem dolů. Kolem dvou nejvýznamnějších observatoří v republice - na Ondřejově a Kleti - budou platit přísnější pravidla v okruhu osmi kilometrů od roku 2007. U ostatních osmi hvězdáren už od tohoto roku platí nová pravidla v okolí jednoho kilometru. \"Je to jen velmi nesmělý krůček, ale správným směrem,\" uvedl před časem Jan Hollan z brněnské hvězdárny.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů