Čtvrtek, 28. března 2024

Ernst Bröer musí zaplatit pokutu půl milionu korun

Ernst Bröer musí zaplatit pokutu půl milionu korun

Liberec - Půlmilionovou pokutu musí zaplatit slévárna německé společnosti Ernst Bröer za to, že nerespektovala rozhodnutí ministerstva životního prostředí o zastavení provozu v Liberci a dál vyráběla. Včera o tom informovala hlavní inspektorka České inspekce životního prostředí v Liberci Hana Kolářová. Kvůli potížím s obyvateli a ekology mezitím přesunula firma výrobu do Hrádku nad Nisou. Její vyjádření se včera nepodařilo získat.
Slévárna hliníku Ernst Bröer stála nedaleko centra Liberce ve vilové čtvrti. Obyvatelé z okolí slévárny společně se sdružením Lidé pro Liberec léta usilovali o zastavení výroby. Stěžovali si na zápach a zhoršující se zdravotní problémy. \"Nikdo si nedokáže představit, čím jsme si prošli, jsme rádi, že tady slévárna skončila,\" řekla Lidka Leksová, která v blízkosti slévárny žila. Dnes, jak řekla, je ráda, že se konečně může nadechnout a otevřít okna svého bytu. Bojí se však, že zdravotní problémy se mohou projevit i po letech.
Ernst Bröer se v Hrádku nad Nisou nastěhoval do areálu výrobce kondomů - společnosti Vulkan, od které odkoupil část provozu. \"Zkušební provoz je povolen do konce června, po tu dobu v areálu probíhají systematická měření a výrobu sledujeme,\" uvedla Kolářová.

Dodala, že zatím se žádné problémy neobjevily a ani obyvatelé z okolí si na firmu nestěžují.
To včera potvrdil i hrádecký starosta Martin Půta, podle kterého slévárna stojí na okraji průmyslové zóny a není v bezprostřední blízkosti obytných domů.
\"Firma dnes zaměstnává 90 lidí a výhledově chce dát práci dalším, což vítáme,\"
poznamenal Půta. Dodal, že vedení společnosti Ernst Bröer s radnicí spolupracuje a navštívit slévárnu chtějí i hrádečtí zastupitelé.
Německá firma Ernst Bröer provozovala hliníkárnu v Liberci od roku 1994. Původně šlo o sklad hliníku, v roce 1997 společnost zahájila slévárenský provoz. Podle inspekce životního prostředí však k provozování slévárny chyběla potřebná povolení. Kvůli velkým problémům s obyvateli v okolí zvažovala firma výstavbu nového závodu v liberecké průmyslové zóně, nakonec se ale rozhodla přestěhovat do Hrádku nad Nisou.

Zdroj: Liberecký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů